Osama ben Laden era îngrijorat de imaginea al-Qaida. Ce planuri avea liderul terorist pentru reţea

Osama ben Laden voia să schimbe denumirea reţelei al-Qaida, pentru a accentua dimensiunea religioasă a organizaţiei şi a proteja imaginea acesteia, a declarat vineri un oficial american.

826 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden era îngrijorat de imaginea al-Qaida. Ce planuri avea liderul terorist pentru reţea

Osama ben Laden era îngrijorat de imaginea al-Qaida. Ce planuri avea liderul terorist pentru reţea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre documentele confiscate în vila din oraşul pakistanez Abbottabad unde a fost ucis liderul al-Qaida se numără şi o scrisoare nedatată, în care acesta analiza posibilele denumiri pentru gruparea teroristă, în căutarea unei titulaturi care să reflecte mai bine viziunea sa asupra jihadului.

"Este un fel de muncă legată de imaginea mărcii", a declarat oficialul american citat.

Grupul s-a numit iniţial Al Qaida Al Jihad (baza războiului sfânt), însă este cunoscută în general numai drept al-Qaida, cea de-a doua parte a denumirii fiind ignorată, ceea ce reprezenta un motiv de îngrijorare pentru ben Laden.

"Din punctul său de vedere, aceasta însemna că aspectul religios al misiunii al-Qaida era trecut cu vederea, ceea ce permitea Occidentului să descrie gruparea drept o organizaţie care nu are legătură cu o mişcare religioasă", a afirmat sursa citată.

Ben Laden voia ca Statele Unite să fie percepute drept o putere implicată într-un "război împotriva islamului".

"I se părea frustrant faptul că lumea vedea lupta împotriva al-Qaida drept ceea ce şi este în realitate - un efort pentru combaterea unei organziaţii violente şi nu drept un un război religios", a adăugat oficialul american.

Scrisoarea a fost redactată cu cel puţin doi ani în urmă, însă "nu se ştie cui era adresată şi nici dacă a fost expediată".

Ben Laden propunea mai multe noi denumiri pentru reţeaua teroristă, printre care se numără Taifat al Tawhed Wal Jihad (grup de monoteism şi război sfânt) sau Jama'at I'Adat al Khilafat al Rashida (grup pentru restaurarea califatului), a precizat sursa citată.

După dezvăluirea existenţei scrisorii, pe Internet au început să circule mai multe propuneri pentru o nouă denumire a reţelei. Blogul Danger Room, specializat în probleme de apărare, a propus chiar un concurs pentru noua denumire, utilizatorii propunând diverse posibile variante, printre care se numără "Liga bărboşilor extraordinari" sau "Al Quesadilla".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici