Osama ben Laden vedea doar cu un ochi. Ayman al-Zawahiri povesteşte într-o nouă înregistrare video despre viaţa fostului lider Al-Qaida

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, apare într-o nouă înregistrare video difuzată miercuri pe un site de promovare a jihadului în care povesteşte că Osama ben Laden nu vedea cu un ochi.

1179 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden vedea doar cu un ochi. Ayman al-Zawahiri povesteşte într-o nouă înregistrare video despre viaţa fostului lider Al-Qaida

Osama ben Laden vedea doar cu un ochi. Ayman al-Zawahiri povesteşte într-o nouă înregistrare video despre viaţa fostului lider Al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înregistrarea video, care durează o oră, pare să fi fost realizată în urmă cu aproximativ două luni, deoarece Zawahiri transmite salutări cu ocazia începutului Ramadanului, luna sacră a islamului care s-a încheiat la 20 august.

În al treilea episod din serie, intitulat "Zilele cu imamul", Zawahiri povesteşte despre viaţa lui ben Laden, căruia i-a succedat la conducerea reţelei extremiste după ce acesta a fost ucis în timpul unui raid al unui comando american în mai 2011, în Pakistan.

El dezvăluie, de exemplu, "pentru cei care nu ştiau", că fondatorul Al-Qaida nu mai vedea cu un ochi după un accident suferit în tinereţe la ochiul drept.

El povesteşte, de asemenea, că ben Laden a fost membru al aripii saudite a Fraţilor Musulmani, înainte de a fi exclus pentru că voia să meargă să lupte împotriva Uniunii Sovietice în Afganistan în anii '80, în pofida riscurilor unei eventuale crize diplomatice care ar fi izbucnit dacă un saudit ar fi fost arestat de ruşi în acest conflict.

Trimis în Pakistan pentru a transmite bani susţinătorilor jihadului, el a sfidat ordinele Fraţilor Musulmani şi s-a angajat în lupta armată, subliniază Ayman al-Zawahiri.

Aceasta este a 14-a înregistrare video din acest an a noului lider Al-Qaida, care a devenit cel mai căutat om din lume. Autorităţile americane oferă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru el.

Tonul mesajului este unul lejer, Zawahiri neezitând să povestească situaţii caraghioase sau să recite versuri, întrebându-l în mod repetat pe "directorul video" dacă i-a mai rămas timp.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici