OSCE anunţă un acord Kiev-separatişti privind retragerea trupelor şi schimbul de prizonieri

Autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi au ajuns la un acord asupra retragerii trupelor şi unui schimb de prizonieri, după ce au anunţat armistiţiul, vineri, la finalul unei reuniuni cruciale la Minsk, a declarat reprezentanta OSCE Heidi Tagliavini.

450 afișări
Imaginea articolului OSCE anunţă un acord Kiev-separatişti privind retragerea trupelor şi schimbul de prizonieri

OSCE anunţă un acord Kiev-separatişti privind retragerea trupelor şi schimbul de prizonieri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am continuat consultările şi am ajuns la mai multe acoduri, inclusiv armistiţiul, retragerea trupelor, accesul convoielor umanitare şi un schimb de prizonieri în baza principiului «toţi contra tuturora»", a anunţat Tagliavini, fără să ofere precizări despre modalităţile de retragere a trupelor.

Viitorul statut al republicilor proclamate unilateral de către insurgenţi de la Doneţk şi Lugansk nu a fost discutat, a adăugat ea.

Un grup de experţi urmează să fie format în următoarele trei zile, cu scopul de a organiza eliberarea prizonierilor, care sunt "peste 1.000 de fiecare parte", a precizat ambasadorul Rusiei în Ucraina Mihail Zurabov, care a reprezentat Moscova la această reuniune.

"Am reuşit să ne punem de acord asupra unui schimb potrivit principiului «toţi contra tuturor». Este un progres", şi-a exprimat el satisfacţia.

De asemenea, Rusia intenţionează să trimită în zilele următoare un nou convoi umanitar în Ucraina, a adăugat Zurabov.

"Vom începe imediat procesul (de schimbare). Nu există altă cale decât a păcii. Ajunge cu luptele", a declarat, la rândul său, fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, care a reprezentat Kievul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici