OSCE consideră necesară descentralizarea Ucrainei în vederea revenirii calmului în estul ţării

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a apreciat joi că este necesară o descentralizare rapidă a Ucrainei, în vederea diminuării tensiunilor separatiste în estul acestei foste republici sovietice, zonă în care Organizaţia tocmai a efectuat o misiune.

634 afișări
Imaginea articolului OSCE consideră necesară descentralizarea Ucrainei în vederea revenirii calmului în estul ţării

OSCE consideră necesară descentralizarea Ucrainei în vederea revenirii calmului în estul ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Interlocutorii şi autorităţile s-au plâns că nu sunt auziţi de autorităţile centrale, indiferent de apartenenţa politică a acestora", a declarat Tim Guldimann, emisarul OSCE în Ucraina, într-o conferinţă de presă la Kiev.

"Toţi interlocutorii noştri au subliniat asupra necesităţii adoptătii unor măsuri imediate în vederea unei descentralizări, cu scopul de a stabiliza situaţia politică în regiune", a continuat el.

Guldimann tocmai a revenit dintr-o misiune efectuată în mai multe fiefuri rusofone, în estul Ucrainei, afectate de manifestaţii proruse, şi anume Doneţk, Harkov şi Lugansk, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, forţelor politice şi societăţii civile.

El a apreciat ca "puţin probabilă într-un viitor apropiat" o repetare a scenariului din Crimeea, care şi-a proclamat independenţa şi a fost anexată de Rusia.

"Toţi interlocutorii noştri, indiferent de apartenenţa lor politică, au invocat integritatea Ucrainei drept cadru pentru proiectele lor politice", a subliniat reprezentantul OSCE.

Organizaţia, înfiinţată în baza Acordurilor de la Helsinki din 1975 - anterior Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa, CSCE -, observă organizarea proceselor electorale în întreaga lume şi efectuează medieri în încercarea de a soluţiona conflicte teritoriale vechi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici