Papa Benedict al XVI-lea şi-a început vizita în Cuba

Papa Benedict al XVI-lea a sosit luni în Cuba pentru o vizită de 48 de ore în cursul căreia va încerca să consolideze rolul Bisericii Catolice de interlocutor privilegiat al regimului comunist cubanez.

219 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict al XVI-lea şi-a început vizita în Cuba

Papa Benedict al XVI-lea şi preşedintele cubanez Raul Castro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul Papei, care venea din Mexic, a aterizat la ora locală 14:30 (22:30, ora României) pe aeroportul din Santiago de Cuba, la 900 de kilometri în sud-estul Havana, unde l-au aşteptat preşedintele cubanez Raul Castro şi diverşi responsabili ai Bisericii Catolice cubaneze.

După câteva cuvinte de bun venit şi răspunsul Papei, Benedict al XVI-lea se va deplasa cu papamobilul la Santiago de Cuba pentru a oficia o liturghie în piaţa Revoluţiei, la ora 17:30 (01:30, ora României).

"Port în inimă aspiraţiile şi dorinţele legitime ale tuturor cubanezilor, oriunde se află, suferinţele şi bucuriile lor, preocupările şi eforturile cele mai nobile, mai ales cele ale tinerilor şi ale persoanelor în vârstă, ale adolescenţilor şi ale copiilor, ale bolnavilor şi muncitorilor, ale prizonierilor şi ale familiilor acestora, precum şi cele ale săracilor", a declarat Papa în faţa preşedintelui Raul Castro venit să îl întâmpine la aeroport.

Apoi va petrece noaptea în apropierea Sanctuarului Fecioarei Binefacerii de la El Cobre, sfânta patroană a Cubei, la 30 de kilometri de Santiago.

Marţi, după o scurtă vizită de reculegere la sanctuar, Benedict al XVI-lea se va îmbarca către Havana unde va fi primit oficial de preşedintele Raul Castro, înaintea unei cine cu episcopii cubanezi.

Suveranul pontif va oficia o a doua liturghie în piaţa Revoluţiei din Havana miercuri, rostind apoi un ultim discurs la aeroport înainte de a părăsi Cuba pentru a pleca spre Roma la ora 17:00 (01:00, ora României).

Benedict al XVI-lea a asigura vineri că vizita sa se înscrie "în continuitate absolută" cu vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea din ianuarie 1998 şi a amintit faimoasa frază a predecesorului său cu privire la necesitatea de a "deschide Cuba către lume şi lumea către Cuba".

"Aceste vorbe sunt încă foarte actuale", a subliniat Benedict al XVI-lea.

Ca şi Ioan Paul al II-lea, succesorul său nu a programat întâlniri şi cu opoziţia cubaneză. În schimb, Vaticanul a transmis că este "disponibil" pentru o eventuală întâlnire cu părintele Revoluţiei cubaneze Fidel Castro, care s-a retras de la putere în 2006 din motive de sănătate.

Un grup cubanez de opoziţie a denunţat luni "cel puţin 150 de arestări preventive" ale militanţilor opoziţiei de către autorităţile cubaneze care şi-au manifestat dorinţa de a îl primi pe papă cu "afecţiune şi respect".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici