Papa Francisc: Pontifii sunt pe viaţă, demisiile nu trebuie să devină o modă

Papa Francisc a declarat că pontifii ar trebui să conducă pe viaţă. Demisiile nu ar trebui să devină o „modă" în Biserica Romano-Catolică şi ar putea să se întâmple doar în circumstanţe cu adevărat excepţionale, a mai spus Francisc, potrivit Reuters.

873 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc: Pontifii sunt pe viaţă, demisiile nu trebuie să devină o modă

Papa Francisc: Pontifii sunt pe viaţă, demisiile nu trebuie să devină o modă

Comentariile, făcute în cadrul unor conversaţii private cu colegii iezuiţi în timpul recentei călătorii în Republica Democrată Congo, au reprezentat o schimbare faţă de remarcile anterioare, în care Francisc a spus că durata de viaţă mai lungă şi îmbunătăţirile medicale ar putea face din papii pensionari o instituţie în Biserică.

Cotidianul La Stampa a publicat joi comentariile într-un articol al părintelui Antonio Spadaro, un preot iezuit din Roma care participă la întâlniri şi scrie despre ele cu permisiunea papei.

„Totuşi, acest lucru nu înseamnă în niciun caz că pensionarea papilor ar trebui să devină, să spunem, o modă, un lucru normal. Eu cred că ministerul papal ar trebui să fie pe viaţă. Nu văd niciun motiv pentru care nu ar trebui să fie aşa... tradiţia istorică este importantă. Dacă, în schimb, am asculta bârfele, atunci ar trebui să schimbăm papii la fiecare şase luni", a spus Papa.

În 2013, Papa Benedict, invocând o sănătate fizică şi mentală fragilă, a devenit primul suveran pontif care a demisionat în ultimii 600 de ani. El a mai trăit încă 10 ani şi, potrivit principalilor colaboratori, a rămas lucid până cu câteva zile înainte de moartea sa, pe 31 decembrie anul trecut.

Tonul pe care Francisc l-a folosit în comentariile adresate iezuiţilor africani a fost într-un contrast puternic cu cel pe care Francisc l-a utilizat în trecut când a discutat despre posibilele demisii ale papilor, inclusiv a sa.

Întorcându-se din Canada în iulie anul trecut, Francisc a declarat că vârsta tot mai înaintată şi afecţiunile medicale l-au făcut să realizeze că trebuie să încetinească „sau să decidă să se dea la o parte". În august, el a spus că papii care demisionează sunt umili.

În 2014, Francisc a declarat că demisia lui Benedict nu ar trebui să fie văzută ca „un caz unic".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici