Papa Francisc şi patriarhul Constantinopolului cer respectarea dreptului internaţional în Ucraina

Papa Francisc şi patriarhul ortodox Bartolomeu al Constantinopolului au cerut duminică părţilor aflate în conflict în Ucraina să "caute drumul dialogului şi respectarea dreptului internaţional", într-o declaraţie comună la Istanbul.

342 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc şi patriarhul Constantinopolului cer respectarea dreptului internaţional în Ucraina

Papa Francisc şi patriarhul Constantinopolului cer respectarea dreptului internaţional în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne rugăm pentru pace în Ucraina, o ţară cu o tradiţie creştină antică, şi lansăm un apel la părţile angajate în conflict să caute drumul dialogului şi respectarea dreptului internaţional", au scris ei.

Conflictul din Ucraina a afectat serios relaţiile dintre Roma şi Moscova, îndepărtând perspectiva unei întâlniri între Papa şi patriarhul ortodox al Moscovei, Kiril.

Papa a lansat deja de la Vatican mai multe apeluri la dialog, rămase fără răspuns.

Pe de altă parte, Papa Francisc şi patriarhul Bartolomeu au luat apărarea creştinilor ameninţaţi de abuzurile comise de jihadişti în Irak şi Siria, dând asigurări că nu vor accepta niciodată "un Orient Mijlociu fără creştini".

"Nu ne putem resemna cu un Orient Mijlociu fără creştinii care au propovăduit acolo numele lui Isus timp de două mii de ani", au afirmat suveranul pontif şi demnitarul ortodox în declaraţia lor comună, semnată în ultima zi a vizitei de trei zile pe care o efectuează Francisc în Turcia.

Ofensiva lansată în iunie de jihadiştii din gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria s-a soldat cu sute de mii de refugiaţi, mii de creştini fiind victime ale abuzurilor.

"Situaţia teribilă a creştinilor şi a tuturor celor care suferă în Orientul Mijlociu necesită nu doar o rugăciune constantă, ci şi un răspuns adecvat din partea comunităţii internaţionale", au insistat cei doi demnitari religioşi.

Francisc şi Bartolomeu au pledat de asemenea pentru "un dialog constructiv cu Islamul, bazat pe respect reciproc şi prietenie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici