Paradă militară URIAŞĂ în Coreea de Nord. Kim Jong-un: "Suntem pregătiţi să facem faţă oricărui tip de război" - FOTO, VIDEO

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat sâmbătă că ţara sa este pregătită să facă faţă oricărei ameninţări din partea Statelor Unite, în cadrul unei parade militare de amploare, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Partidului Muncitorilor, relatează Associated Press în pagina online.

15763 afișări
Imaginea articolului Paradă militară URIAŞĂ în Coreea de Nord. Kim Jong-un: "Suntem pregătiţi să facem faţă oricărui tip de război" - FOTO, VIDEO

Paradă militară URIAŞĂ în Coreea de Nord. Kim Jong-un: Suntem este pregătiţi să facem faţă SUA (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Parada, la care participă mii de soldaţi şi principalele componente ale arsenalului militar nord-coreean, a dat startul uneia dintre cele mai mari ceremonii din Coreea de Nord, un eveniment menit să arate lumii întregi şi poporului că dinastia Kim deţine controlul ferm, iar puterea sa militară este pe măsură.

Kim, îmbrăcat în negru, a mers pe un covor roşu şi a salutat garda de onoare. Apoi a mers pe podium şi a făcut cu mâna militarilor care participau la parada din Piaţa Kim Il Sung din Phenian. Kim era înconjurat la stânga de oficialul chinez Liu Yunshan şi la dreapta de oficiali nord-coreeni de rang înalt.

Ulterior, Kim a susţinut un discurs în care a afirmat că ţara sa va ţine piept Statelor Unite, folosind retorica dură obişnuită.

"Forţa noastră revoluţionară este pregătită să răspundă oricărui tip de război pe care imperialiştii americani îl vor", a precizat Kim, al cărui discurs a fost întrerupt de aplauze de câteva ori.

"Prin intermediul politicii Songun (armata pe primul loc), Armata Poporului Coreean a devenit cea mai puternică forţă revoluţionară, iar ţara noastră a devenit o fortăreaţă impenetrabilă şi o putere militară globală", a afirmat el.

După discursul său, mii de soldaţi au ridicat pancarte colorate pe care se putea citi "Politica Songun" sau "Apărarea patriei".

 

Spectacolul urma să fie cel mai impresionant de când Kim Jong-un a preluat puterea, la sfârşitul lui 2011, după moartea tatălui său, Kim Jong-il. Imaginile din satelit sugerează că parada militară urma să fie cea mai mare desfăşurată vreodată în Coreea de Nord.

Vineri, la miezul nopţii, Kim le-a adus un omagiu tatălui şi bunicului său, la Palatul Soarelui Kumsusan din Phenian, potrivit agenţiei oficiale KCNA.

Pentru finalul ceremoniilor, o scenă a fost construită pe un râu care trece prin centrul Phenianului, pentru un concert al celei mai populare formaţii nord-coreene, Moranbong. Biletele pentru străini se vindeau cu 100 de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici