Pariu naţional, decizie istorică: Ce spune presa greacă despre noul premier

Majoritatea ziarelor din Grecia salutau vineri sfârşitul thrillerului politic care a condus la nominalizarea noului premier Lucas Papademos, subliniind că alegerea lui constituie "un pariu naţional" pentru a face faţă crizei pe care o traversează ţara.

219 afișări
Imaginea articolului Pariu naţional, decizie istorică: Ce spune presa greacă despre noul premier

Lucas Papademos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noua eră, pariul Papademos", subliniază Ethnos (centru-stânga), calificând drept "istorică" decizia celor trei partide - dreapta, socialişti şi extrema dreaptă - de a forma un Guvern de uniune, ceea ce a reprezentat o "uşurare pentru Grecia şi partenerii săi europeni".

Un titlu similar se regăseşte pe prima pagină a Ta Nea (prosocialist): "Noul Guvern este chemat să câştige marele pariu naţional al menţinerii ţării în zona euro" după "cinci zile tragicomice în căutarea unui premier de consens".

Potrivit Ta Nea şi mai multor mass-media, ministerul-cheie, cel al Finanţelor, îi va rămâne lui Evangelos Venizelos, o figură importantă a fostului Guvern socialist.

Dreapta, reprezentată de Noua Democraţie, va participa la noul Guvern cu cel puţin patru cadre, între care fostul comisar european Stavros Dimas, în timp ce participarea a două cadre ale extremei drepte (Laos) este de asemenea posibilă în noul Guvern, potrivit Ta Nea.

Potrivit cotidianului liberal Kathimerini, noul Guvern "întoarce pagina şi generează speranţe". Alegerea lui Papademos "este o decizie importantă de responsabilitate a oamenilor noştri politici, chiar dacă ea a intervenit în ultimul minut", a precizat cotidianul.

Eleftheros Typos subliniază că acordul privind noul Guvern a fost întâmpinat cu un sentiment de uşurare de către opinia publică, nu pentru că oamenii visau la un bancher la conducerea ţării, ci pentru că până la urmă ţara are un premier care o va conduce spre alegeri".

Cotidianul financiar Naftemporiki subliniază că Guvernul este primit favorabil "atât la nivel social, cât şi politic" şi chiar dacă este vorba despre un Guvern de tranziţie, acesta are "un rol dificil, cel de a reînnoi perspectiva europeană a ţării".

Mai rezervat, cotidianul de stânga Eleftherotypia subliniază că "Guvernul de coaliţie a fost impus de Bruxelles". Cotidianul arată că această alegere "are multe similarităţi cu alegerea din Italia, deoarece în amândouă cazurile sistemul politic s-a dovedit incapabil să gestioneze criza".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici