Parlamentul European deschide o anchetă împotriva celor trei eurodeputaţi acuzaţi de corupţie

Parlamentul European (PE) a anunţat duminică deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva a trei eurodeputaţi, între care românul Adrian Severin.

72 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European deschide o anchetă împotriva celor trei eurodeputaţi acuzaţi de corupţie

PE deschide o anchetă împotriva celor trei eurodeputaţi acuzaţi de corupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unul dintre aceştia, conservatorul austriac Ernst Strasser, a demisionat.

Ceilalţi doi eurodeputaţi vizaţi pentru că s-au declarat dispuşi "să îşi vândă serviciile" sunt un fost vicepremier român, Adrian Severin, şi un fost ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, amândoi membri ai grupului socialist-democrat al PE.

"Acuzaţiile aduse de Sunday Times sunt grave, iar Parlamentul European le tratează cu seriozitate", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al PE, Jaume Duch.

"Aşa cum a anticipat vicepreşedintele Parlamentului Diana Wallis în articol, Parlamentul tocmai a deschis o anchetă în privinţa acestor acuzaţii pentru ca faptele să fie stabilite clar", a adăugat el.

Contactată de Sunday Times, Wallis a promis o anchetă "în profunzime".

"Elementele de care dispune Sunday Times urmează să fie transmise Parlamentului pentru a fi examinate atent", a precizat Duch.

Reporteri ai publicaţiei britanice, care au pretins că sunt lobbyişti, le-au propus mai multor deputaţi europeni suma de 100.000 de euro pe an în schimbul unor amendamente care să fie adoptate. Cei trei eurodeputaţi au acceptat.

Strasser, fost ministru de Interne, a fost nevoit să demisioneze duminică din toate mandatele deţinute la cererea formaţiunii sale, Partidul Popular (OeVP, conservator).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici