Parlamentul European îndeamnă ţările UE să îi ofere protecţie activistului Edward Snowden, căutat de SUA pentru spionaj

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE să îi ofere protecţie activistului american Edward Snowden, refugiat în Rusia după ce a dezvăluit informaţii secrete ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA) din SUA.

835 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European îndeamnă ţările UE să îi ofere protecţie activistului Edward Snowden, căutat de SUA pentru spionaj

Parlamentul European îndeamnă ţările UE să îi ofere protecţie activistului Edward Snowden, căutat de SUA pentru spionaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul de rezoluţie a fost adoptat la limită de eurodeputaţi, cu 285 pentru şi 281 împotrivă.

"Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să abandoneze toate procedurile penale împotriva lui Edward Snowden, să îi ofere protecţie şi, drept consecinţă, să evite extrădarea sau predarea sa altor părţi, recunoscându-i statutul de activist pentru integritate şi de apărător al drepturilor omului", prevede rezoluţia, care are caracter simbolic şi riscă să genereze tensiuni diplomatice cu Administraţia Barack Obama.

"Acest vot nu este o lovitură dată instituţiilor guvernamentale americane, ci o mână întinsă de prieteni. Este o şansă de a merge înainte", a reacţionat Edward Snowden, prin Twitter, după votul Parlamentului European.

Edward Snowden, în vârstă de 32 de ani, este cetăţean american, fost angajat al Agenţiei Centrale pentru Informaţii (CIA) şi fost colaborator al Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA). În anul 2013, Snowden a transmis publicaţiilor The Guardian şi The Washington Post o serie de documente clasificate care conţineau informaţii despre programe NSA de monitorizare a cetăţenilor americani. Activistul american se află în prezent în Rusia, unde a primit azil politic temporar.

Preşedinţia Statelor Unite i-a cerut lui Edward Snowden să revină pe teritoriul american pentru a fi judecat sub acuzaţiile de spionaj şi furt de proprietăţi aparţinând instituţiilor guvernamentale americane.

Într-o altă rezoluţie, adoptată tot joi cu 342 de voturi pentru şi 274 împotrivă, Parlamentul European avertizează că instituţiile europene nu au luat măsuri adecvate pentru protejarea cetăţenilor UE de operaţiuni masive de monitorizare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici