Parlamentul iranian reduce relaţiile diplomatice şi economice cu Marea Britanie

Parlamentul iranian a votat duminică o lege care reduce relaţiile diplomatice şi economice cu Marea Britanie, în urma sancţiunilor adoptate de Londra împotriva Teheranului săptămâna trecută.

350 afișări
Imaginea articolului Parlamentul iranian reduce relaţiile diplomatice şi economice cu Marea Britanie

Parlamentul iranian reduce relaţiile diplomatice şi economice cu Marea Britanie (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Dintre cei 206 deputaţi prezenţi (dintr-un total de 290), 179 au votat în favoarea principiului unei reduceri a relaţiilor dintre cele două ţări, înainte de a începe o dezbatere pentru a fixa detaliile acestor reduceri care ar trebui cel puţin să antreneze plecarea ambasadorilor celor două ţări.

Proiectul pregătit de Comisia de Afaceri Externe din Majlis prevede că Ministerul Afacerilor Externe va reduce "în termen de două săptămâni relaţiile cu Marea Britanie la nivel de însărcinat de afaceri şi va limita relaţiile economice şi comerciale la minimum".

Legea trebuie să fie adoptată şi de Consiliul Gardienilor (constituţional), înainte de a fi pusă în aplicare.

Anunţând miercuri iniţiativa Parlamentului, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe, Allaeddine Boroujerdi, a cerut "şefului diplomaţiei, Ali Akbar Salehi, să-l expulzeze pe ambasadorul britanic, ţinând cont de politica ostilă a Londrei faţă de Iran".

Marea Britanie, alături de Statele Unite şi Canada, a adoptat luni noi sancţiuni economice şi financiare împotriva Iranului, din cauza programului său nuclear controversat, incluzând un embargo împotriva Băncii Centrale iraniene.

Iranul nu are relaţii diplomatice cu Statele Unite de peste 30 de ani, iar relaţiile cu Canada sunt deja foarte reduse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici