Fondatorul unităţilor balistice ale Gardienilor Revoluţiei, ucis în explozia din Iran

Fondatorul unităţii de artilerie şi al forţelor balistice ale Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului islamic iranian, a murit în explozia produsă sâmbătă la un depozit de muniţie situat în apropiere de Teheran, au anunţat duminică Pasdaran pe site-ul lor de Internet.

395 afișări
Imaginea articolului Fondatorul unităţilor balistice ale Gardienilor Revoluţiei, ucis în explozia din Iran

Fondatorul unităţilor balistice ale Gardienilor Revoluţiei, ucis în explozia din Iran (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)

Generalul de divizie Hassan Moghadam, care a murit în această explozie, era responsabil de cercetările industriale care asigurau autosuficienţa Pasdaran în materie de armanent, au adăugat Gardienii Revoluţiei într-un comunicat.

Anterior el a fost creatorul unităţilor de artilerie şi al forţei balistice a Pasdaran, potrivit acestui comunicat.

Explozia, aparent accidentală, produsă la un depozit de muniţie de la o bază a Gardienilor Revoluţiei din Bidganeh, la periferia de sud-vest a Teheranului, a provocat moartea a 17 persoane şi rănirea altor 23, potrivit autorităţilor. Acest bilanţ a fost revizuit sâmbătă seara, după ce purtătorul de cuvânt al acestei forţe de elită, comandantul Ramazan Sharif, anunţase moartea a 27 de persoane.

Explozia s-ar fi produs în timpul mutării muniţiei, a explicat Sharif, fără a preciza de ce se afla la faţa locului generalul Moghadam.

Gardienii Revoluţiei sunt responsabili de programul balistic al ţării, care dispune de rachete Shahab-3 cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, capabile să ajungă în Israel.

Programele nuclear şi balistic ale Iranului au fost condamnate în repetate rânduri de Consiliul de Securitate al ONU, care cere în zadar suspendarea lor.

Explozia s-a produs într-un context politic şi militar tensionat de publicarea unui nou raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) care acuză Teheranul că încearcă să se doteze cu arma nucleară, în pofida dezminţirilor sale.

În ultimele săptămâni, oficialii israelieni au ameninţat Iranul cu atacuri militare împotriva site-urilor sale nucleare. Experţii militari americani au sugerat, la sfârşitul lui octombrie, că Statele Unite organizează operaţiuni clandestine pentru asasinarea comandanţilor Gardienilor revoluţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici