Parlamentul rus îi retrage mandatul unui deputat anti-Putin

Camera inferioară a Parlamentului (Duma de Stat) i-a retras vineri mandatul deputatului rus Ghennadi Gudkov, unul dintre organizatorii manifestaţiilor opoziţiei împotriva regimului lui Vladimir Putin.

213 afișări
Imaginea articolului Parlamentul rus îi retrage mandatul unui deputat anti-Putin

Parlamentul rus îi retrage mandatul unui deputat anti-Putin (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

În timpul şedinţei, 291 de deputaţi au votat în favoarea retragerii mandatului lui Gudkov, acuzat că desfăşoară activităţi comerciale incompatibile cu statutul său de deputat.

S-au înregistrat 150 de voturi împotrivă şi trei abţineri.

Imediat după ce s-a anunţat rezultatul votului, Gudkov a ieşit din sală.

"Astăzi, ne-am făcut de ruşine în faţa întregii lumi," le-a spus el jurnaliştilor. "Ţara a mai făcut un pas spre războiul civil", a adăugat el. "Voi continua lupta, nu voi pleca din ţară să mă ascund ca un iepure", a spus el.

Săptămâna trecută, o comisie parlamentară a apreciat că deputatul a încălcat legea, după ce Comitetul de anchetă l-a acuzat că desfăşoară activităţi comerciale incompatibile cu statutul său de deputat.

Gudkov a negat şi a denunţat o campanie ce vizează discreditarea lui din motive ce ţin de părerile sale politice.

La sfârşitul lunii iunie, Comitetul de anchetă din Rusia anunţase deschiderea unei investigaţii preliminare împotriva lui Gudkov în legătură cu acuzaţii de fraudă fiscală lansate de un cetăţean bulgar.

La începutul lunii septembrie, Gudkov a afirmat că Parchetul general al Rusiei a cerut Dumei de Stat să-i retragă rapid mandatul de parlamentar.

Născut în 1956, Ghennadi Gudkov, un fost membru KGB, a intrat în Parlament în 2001.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici