Parlamentul sloven a suspendat mandatul de deputat al fostului premier Janez Jansa

Parlamentul sloven a decis miercuri seara să suspende mandatul de deputat al fostului premier conservator Janez Jansa, şeful principalului partid de opoziţie (SDS) care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru corupţie.

86 afișări
Imaginea articolului Parlamentul sloven a suspendat mandatul de deputat al fostului premier Janez Jansa

Parlamentul sloven a suspendat mandatul de deputat al fostului premier Janez Jansa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În baza legislaţiei şi considerând că Janez Jansa a fost condamnat la peste şase luni de închisoare, mandatul său de membru al Parlamentului a fost suspendat", a anunţat Legislativul sloven, la finalul unei sesiuni de urgenţă.

Textul a fost adoptat cu 58 de voturi pentru şi şase împotrivă. Deputaţii partidului conservator SDS al fostului şef al Guvernului sloven (2004-2008 şi 2012-2013) au boicotat votul.

Jansa, condamnat în iunie 2013 la doi ani de închisoare, a fost declarat vinovat de corupţie în cazul semnării, în 2006, în timp ce era premier, a celui mai mare contract de armament din ţară cu firma finlandeză Patria, care s-a ridicat la 278 de milioane de euro. Curtea Supremă a confirmat acest verdict la 1 octombrie.

Fostul premier a început să ispăşească această pedeapsă de închisoarea începând din 20 iunie, într-o instituţie penitenciară din apropiere de Ljubljana.

Legislaţia slovenă nu-i interzice unui condamnat să se prezinte la alegeri, ceea ce a făcut Janez Jansa în scrutinul anticipat din 13 iulie, la care SDS a obţinut 21% din voturi cu fostul premier sloven cap de listă.

În schimb, legislaţia slovenă prevede ca mandatul unui deputat să se încheie dacă el este condamnat într-un verdict final la o pedeapsă de închisoare de peste şase luni.

Aceasta nu precizează dacă măsura se referă doar la o condamnare pronunţată în cursul mandatului sau dacă vizează şi un verdict dat înainte de scrutin.

Janez Jansa a anunţat că va recurge la toate căile legale posibile în ţara sa şi în Europa împotriva a ceea ce a calificat ca fiind "o vânătoare politică de vrăjitoare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici