Parlamentul turc adoptă o lege care consolidează controlul regimului asupra justiţiei

Parlamentul turc a adoptat marţi seara un controversat proiect de lege al Guvernului islamo-conservator care consolidează controlul Executivului asupra aparatului judiciar, a anunţat o sursă parlamentară.

70 afișări
Imaginea articolului Parlamentul turc adoptă o lege care consolidează controlul regimului asupra justiţiei

Parlamentul turc adoptă o lege care consolidează controlul regimului asupra justiţiei (Imaine: Mediafax Foto/AFP)

Criticată de societatea civilă şi opoziţie, noua legislaţie urmăreşte reorganizarea celor mai înalte instanţe judiciare precum Consiliul de Stat şi Curtea de Casaţie pentru a numi noi judecători.

Astfel, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere din 2002, va putea să facă presiuni asupra justiţiei şi va reduce de fapt independenţa justiţiei, apreciază criticii regimului.

Noua lege le permite, de asemenea, magistraţilor să ordone percheziţii pe baza unei simple suspiciuni.

Puterea se apără afirmând că vrea să "epureze" aparatul judiciar de presupuşi membri ai unei confrerii religioase conduse de clericul Fethullah Gülen, care trăieşte în Statele Unite şi pe care Guvernul îl acuză că a complotat pentru a provoca îndepărtarea sa de la putere.

Această lege este ultima dintr-o serie de reforme legislative controversate adoptate de Parlament de la începutul anului după anchete de corupţie inedite care au vizat regimul şi pe premierul de atunci, Recep Tayyip Erdogan, ales preşedinte în august în pofida unei crize politice şi a caracterului său autoritar.

Puterea acuză mişcarea Gülen că a influenţat aceste anchete, abandonate în prezent, şi a recurs deja la epurări masive în magistratură şi poliţie.

Un alt proiect de lege, la fel de controversat, va fi dezbătut săptămâna viitoare în comisia parlamentară. Acesta prevede conferirea unor competenţe extinse poliţiei după revoltele prokurde din octombrie, soldate cu aproximativ 40 de morţi.

De exemplu, se prevede că forţele de poliţie pot recurge la percheziţii ample şi reţineri doar pe baza unor simple suspiciuni, potrivit textului care urmează să fie votat fără probleme în ianuarie, AKP dispunând de o majoritate parlamentară confortabilă.

Minoritatea kurdă a protestat vehement în stradă faţă de refuzul puterii turce de a ajuta combatanţii kurzi să se apere împotriva extremiştilor din cadrul grupării Stat Islamic (SI) la Kobane, oraş sirian situat la graniţa cu Turcia.

Potrivit opoziţiei, această lege reduce la tăcere orice contestare a regimului, care s-a confruntat în iunie 2013 cu o mişcare de protest inedită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici