Partida de vânătoare soldată cu decesul unui tânăr în Republica Moldova a fost ilegală, conchide ancheta

Partida de vânătoare în cadrul căreia a fost rănit tânărul Sorin Paciu, decedat ulterior la spital, a fost ilegală, arată raportul comisiei de anchetă în acest caz, prezentat vineri în faţa deputaţilor moldoveni.

212 afișări
Imaginea articolului Partida de vânătoare soldată cu decesul unui tânăr în Republica Moldova a fost ilegală, conchide ancheta

Partida de vânătoare soldată cu decesul unui tânăr în Republica Moldova a fost ilegală, conchide ancheta (Imagine: Ana Poenariu/ Mediafax Foto)

Preşedintele comisie de anchetă, Anatol Zagorodnîi, a prezentat, vineri, în Parlament raportul comisiei de anchetă în cazul lui Sorin Paciu, tânărul în vârstă de 35 de ani, rănit la o partidă de vânătoare la 23 decembrie în localitatea Chetriş, la care au participat mai mulţi oficiali moldoveni, şi decedat la spital, după două zile, relatează PRO TV Chişinău.

La începutul lui ianuarie, procurorul general Valeriu Zubco a fost acuzat de crimă în acest caz de activistul moldovean Sergiu Mocanu, liderul unei organizaţii care militează împotriva activităţilor mafiote.

În cadrul anchetei au fost audiate 78 de persoane, între care participanţii la vânătoare, oameni ai legii sau oficiali. Obiectivul acesteia a fost identificarea cauzelor care au condus la tăinuirea acestui omor şi analizarea modului în care au acţionat instituţiile responsabile.

Potrivit declaraţiilor consemnate de comisia de anchetă, partida de vânătoare a fost organizată la iniţiativa preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, şi au fost invitaţi mai mulţi oficiali, între care şi fostul procuror general Valeriu Zubco, precum şi directori ai unor companii private, între care Sorin Paciu. În total, au participat 40 de persoane.

Potrivit lui Zagorodnîi, ancheta a conchis că instructajul vânătorilor a fost superficial, iar armele şi cartuşele nu au fost verificate. Astfel a fost rănit Sorin Paciu, care a fost ulterior transportat cu o sanie până la maşina unuia dintre participanţii la vânătoare. Nimeni nu a anunţat incidentul.

Tânărul a fost transportat la spital la ora 13.00. Întrebate de medic ce s-a întâmplat, persoanele care l-au dus la spital au spus că acesta suferă de hernie. Tânărul a fost operat, iar glonţul extras a fost trimis procurorilor.

"Comisia a constatat unele presiuni asupra unor colaboratori ai instituţiilor de drept", a precizat Zagorodnîi, adăugând că potrivit legii, vânătoarea sportivă este interzisă în rezervaţiile naturale.

Ancheta a conchis că directorul Moldsilva, Ion Lupu, a "tăinuit omorul lui Paciu". "El nu a sistat vânătoarea în perioada anchetei, iar după data de 23 decembrie, în Pădurea Domnească au avut loc mai multe partide de vânătoare cu participarea mai multor funcţionari de stat", a adăugat Zagorodnîi.

Comisia a constatat, de asemenea, că vânătoarea din 23 decembrie a fost ilegală, şi are motive să considere că la vânătoare a participat un singur grup, nu două.

Potrivit lui Zagorodnîi, ancheta a conchis, în urma analizării informaţiilor, că SIS (serviciul de informaţii din R.Moldova) reprezintă una dintre verigile care au participat la tăinuirea incidentului. Acestea nu au efectuat cercetări la faţa locului şi nu au interogat martorii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici