Partidul lui Boiko Borisov a câştigat alegerile legislative din Bulgaria, dar nu are majoritate

Partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier bulgar Boisko Borisov a câştigat alegerile legislative din 5 octombrie, dar ar avea nevoie de încă 37 de mandate pentru a obţine majoritatea în Parlament, potrivit rezultatelor oficiale anunţate joi, relatează AFP.

80 afișări
Imaginea articolului Partidul lui Boiko Borisov a câştigat alegerile legislative din Bulgaria, dar nu are majoritate

Partidul lui Boiko Borisov a câştigat alegerile legislative din Bulgaria, dar nu are majoritate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Partidul GERB, condus de Boiko Borisov, a obţinut 32,67% din voturi şi va deţine 84 de mandate dintre cele 240 ale Parlamentului, mai puţin cu 37 pentru a deţine majoritatea absolută.

Cele două formaţiuni care susţin Guvernul de tehnocraţi în exerciţiu, Partidul Socialist şi partidul minorităţii turce - MDL, au obţinut 15,40 şi respectiv 14,84% din voturi, ceea ce înseamnă 39 şi 38 de mandate.

Alte cinci formaţiuni au trecut pragul de 4% pentru intrarea în Parlamentul de la Sofia.

Votul, cel de-al doilea scrutin legislativ organizat în Bulgaria în decurs de un an, a fost marcat de cea mai scăzută rată de participare de la căderea comunismului, în 1989, mai puţin de un alegător din doi prezentându-se la urne, pe fondul crizelor politice repetate din cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.

Fostul premier Boiko Borisov a anunţat că va începe luni negocieri în vederea formării unui guvern minoritar, formulă care i-a permis să conducă ţara până în 2013. Două dintre formaţiunile avute în vedere pentru discuţii - Blocul reformator (dreapta) şi Frontul patriotic (naţionalist) au obţinut 23 şi respectiv 19 mandate în Parlament, potrivit rezultatelor finale anunţate joi la Sofia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici