Partidul lui Silvio Berlusconi a refuzat să acorde un vot de încredere Cabinetului Mario Monti

Partidul de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), al fostului premier italian Silvio Berlusconi, a provocat tensiuni în Senatul italian, joi, după ce s-a abţinut de la acordarea unui vot de încredere în Parlament Cabinetului tehnocrat condus de Mario Monti.

115 afișări
Imaginea articolului Partidul lui Silvio Berlusconi a refuzat să acorde un vot de încredere Cabinetului Mario Monti

Partidul lui Silvio Berlusconi a refuzat să acorde un vot de încredere Cabinetului Mario Monti (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Decretul-lege, care prevede măsuri pentru stimularea investiţiilor în domeniul infrastructurii şi pentru modernizarea şcolilor, a obţinut în Senat o majoritate relativă, nu o majoritate absolută, aşa cum era de aşteptat.

Majoritatea senatorilor s-au abţinut de la vot sau au absentat.

Pieţele financiare au reacţionat imediat în mod negativ: Bursa de valori din Milano a avut o scădere de minus 1,5 la sută la ora 12.00, iar indicele de referinţă între preţul obligaţiunilor italiene şi germane a crescut la 320, în timp ce luni, pentru prima oară din acest an, el a fost sub 300.

Anna Finocchiaro, liderul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) din Senat, a catalogat decizia PdL un "fapt de o importanţă politică enormă" înaintea votului pe tema bugetului statului. Ea a acuzat PdL-ul de "condamnarea statului la lipsa de strategie, la incoerenţă şi la propria indecizie", referindu-se la posibila revenire a lui Berlusconi pe scena politică.

La finalul unei reuniuni de partid desfăşurată miercuri, Berlusconi a sugerat că ar putea candida din nou în scrutinul legislativ din primăvara anului 2013.

"Eu sunt asaltat de numeroase de cereri ca să revin în prim-plan", a declarat Berlusconi într-un comunicat. "Situaţia de acum este mai gravă decât în urmă cu un an, când am părăsit guvernul, astăzi Italia este la marginea prăpastiei, nu pot îngădui acest lucru", a adăugat el.

În afară de câţiva apropiaţi care au salutat ideea celei de-a cincea candidaturi a lui Berlusconi la postul de premier, declaraţiile sale au fost vehement criticate, în special de către ministrul pentru Dezvoltarea Economică, Corrado Passera. "Tot ce şi-ar putea imagina restul lumii, partenerii noştri, faptul că am reveni în trecut, nu este un lucru bun pentru Italia. Noi trebuie să oferim senzaţia că mergem înainte", a declarat Passera, joi dimineaţă, în cadrul unei emisiuni televizate.

Premierul tehnocrat Mario Monti, fost comisar european, l-a înlocuit pe Berlusconi în noiembrie 2011, când acesta pierduse majoritatea absolută în Parlament pe fondul crizei din zona euro, care ameninţa să afecteze grav Italia.

Cabinetul Mario Monti este susţinut de o majoritate largă, dar mixtă, beneficiind de sprijinul principalelor formaţiuni de centru-dreapta şi centru-stânga, precum şi foştii creştin-democraţi (de centru).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici