Patru nave de marfă pleacă din Ucraina. Au fost încărcate cu 170.000 de tone de porumb

Patru nave cu produse alimentare ucrainene au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a unui acord pentru deblocarea exporturilor maritime ale ţării, au declarat oficiali ucraineni şi turci, citaţi de Reuters.

226 afișări
Imaginea articolului Patru nave de marfă pleacă din Ucraina. Au fost încărcate cu 170.000 de tone de porumb

Hepta

Cele patru vrachiere au fost încărcate cu aproape 170.000 de tone de porumb şi alte produse alimentare, a precizat autoritatea porturilor maritime din Ucraina pe Facebook.

Reluarea exporturilor de cereale este supravegheată de un Centru Comun de Coordonare din Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc şi al ONU.

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Turcia au intermediat acordul luna trecută, după avertismentele ONU privind posibilele izbucniri ale foametei în unele părţi ale lumii din cauza opririi transporturilor de cereale din Ucraina, care au redus stocurile şi au făcut ca preţurile să crească vertiginos.

Sâmbătă, o navă sub pavilion străin a sosit în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului din februarie pentru a fi încărcată cu cereale, a declarat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

"Trecem treptat la volume mai mari de muncă. Intenţionăm să asigurăm capacitatea porturilor de a manipula cel puţin 100 de nave pe lună în viitorul apropiat", a declarat el duminică pe Facebook.

El a precizat că Ucraina plănuieşte în curând să implice portul Pivdennyi în implementarea iniţiativei de export de cereale şi se aşteaptă ca, în consecinţă, Ucraina să poată transporta până la cel puţin 3 milioane de tone de mărfuri pe lună.

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Rusia şi Ucraina reprezentau împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu. Rusia numeşte acţiunea sa în Ucraina o "operaţiune militară specială".

CCM a declarat sâmbătă seara târziu că a autorizat plecarea unui total de cinci noi nave prin coridorul Mării Negre: patru nave care pleacă din Chornomorsk şi Odesa, care transportă 161.084 de tone de produse alimentare, şi una care vine.

Printre navele care au părăsit porturile ucrainene se numără Glory, cu o încărcătură de 66.000 de tone de porumb cu destinaţia Istanbul, şi Riva Wind, încărcată cu 44.000 de tone de porumb, care se îndreaptă spre Iskenderun, în Turcia, a precizat Ministerul turc al Apărării.

Acesta a precizat că celelalte două nave care au părăsit Ucraina sunt Star Helena, cu o încărcătură de 45.000 de tone de făină care se îndreaptă spre China, şi Mustafa Necati, care transportă 6.000 de tone de ulei de floarea-soarelui şi se îndreaptă spre Italia.

CCM a mai spus că este aproape de finalizarea procedurilor de transport maritim pentru a regulariza operaţiunile de sprijinire a punerii în aplicare a acordului privind cerealele. Procedurile ar urma să fie publicate la începutul acestei săptămâni, a precizat acesta.

Primele patru nave au părăsit Ucraina săptămâna trecută în cadrul acordului.

JCC a declarat că a autorizat, de asemenea, deplasarea, în aşteptarea inspecţiei, a navei Osprey S, care se îndreaptă spre Chornomorsk. Această navă se află în prezent ancorată la nord-vest de Istanbul şi urma să fie inspectată duminică.

Sâmbătă, CMC a finalizat inspecţia navei Navistar, care a fost autorizată să navigheze, iar echipele comune de inspecţie urmau să viziteze duminică dimineaţa celelalte două nave care au plecat vineri din porturile ucrainene.

Prima navă care va părăsi un port ucrainean în cadrul acordului nu va ajunge în Liban duminică, aşa cum era planificat, a declarat ambasada ucraineană din Liban. Nava Razoni a plecat lunea trecută din Odesa, transportând 26.527 de tone de porumb.

Ambasada a declarat pentru Reuters că nava "are o întârziere" şi "nu va ajunge astăzi", fără a oferi detalii despre o nouă dată de sosire sau despre cauza întârzierii. Datele de navigaţie de pe MarineTraffic.com arătau nava Razoni în largul coastei turceşti duminică dimineaţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici