PE a adoptat introducerea registrului european de date ale pasagerilor din spaţiul aerian

Parlamentul European a adoptat, joi, introducerea registrului european de date ale pasagerilor (PNR), prin care oficialii din poliţie şi justiţie pot accesa date despre pasagerii care se îmbarcă în curse aeriene din şi spre state UE, relatează BBC News online.

2039 afișări
Imaginea articolului PE a adoptat introducerea registrului european de date ale pasagerilor din spaţiul aerian

PE a adoptat introducerea registrului european de date al pasagerilor din spaţiul aerian

Decizia a fost adoptată cu 461 de voturi în favoarea acesteia şi cu 179 împotrivă.

Legea a fost supusă votului după cinci luni de tentative, iar oficialii din unităţile de combatere a terorismului au militat ani la rând pentru introducerea Registrului de date ale Pasagerilor (Passenger Name Records - PNR), susţinând că împărtăşirea de informaţii va ajuta autorităţile să depisteze şi să urmărească itinerariile suspecte.

Statele UE vor avea la dispoziţie doi ani pentru a transforma această decizie într-o lege naţională. Noul sistem necesită însă aprobare şi din partea Consiliului European.

Datele pasagerilor sunt deja colectate de companiile aeriene, dar noua legislaţie stabileşte condiţii clare în baza cărora autorităţile naţionale pot accesa aceste date în cazul unor infracţiuni grave.

Atentatele teroriste din Paris din noiembrie şi cele din Bruxelles din martie, revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic, au dus la creşterea nivelului de susţinere a acestei iniţiative de monitorizare în UE.

Noua lege interzice procesarea oricărei informaţii despre pasageri legate de rasă, origine etnică, religie, orientare politică, stare de sănătate.

Unităţi speciale pentru colectarea informaţiilor despre pasageri (Pasager Information Units - PIU) vor fi create în fiecare stat membru al UE.

Comisia Europeană a salutat votul de joi al PE, pe care l-a interpretat ca pe "o expresie puternică a angajamentului Europei de a lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate".
 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici