PE cere măsuri urgente din partea UE pentru a salva vieţi, în urma tragediei de pe Mediterana

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluţie prin care cere Uniunii Europene să facă tot ce poate pentru a preveni pierderea altor vieţi omeneşti pe mare, după tragedia de pe Mediterana de la mijlocul lui aprilie, când sute de imigranţi s-au înecat în urma scufundării ambarcaţiunii lor.

73 afișări
Imaginea articolului PE cere măsuri urgente din partea UE pentru a salva vieţi, în urma tragediei de pe Mediterana

PE cere măsuri urgente din partea UE pentru a salva vieţi, în urma tragediei de pe Mediterana (IImagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al PE, printre măsurile propuse se numără extinderea mandatului operaţiunii Triton în Mediterana, ca să includă "operaţiuni de căutare şi salvare la nivel UE". PE a cerut şi un număr obligatoriu pentru repartizarea între statele UE a celor care cer azil, contribuţii mai mari pentru reintegrare, o cooperare mai bună cu state terţe şi măsuri mai dure împotriva traficanţilor de persoane.

Parlamentul cere UE şi statelor membre să stabilească un mandat clar pentru Triton, "astfel încât aria sa de operare să fie extinsă, iar mandatul său să cuprindă şi operaţiuni de căutare şi salvare la nivel UE". Triton este coordonat de agenţia de control a graniţelor UE, Frontex, şi acoperă în prezent doar 30 de mile distanţă faţă de coasta italiană.

UE şi statele membre ar trebui să se asigure că "obligaţiile de căutare şi salvare sunt îndeplinite efectiv şi, ca urmare, finanţate potrivit", subliniază rezoluţia, aprobată cu 449 voturi pentru, 130 împotrivă şi 93 de abţineri.

Parlamentul cere "organizarea unei operaţiuni de salvare umanitare la nivel european, puternică şi cu caracter permanent, care, precum Mare Nostrum, să aibă loc în mare liberă şi la care să contribuie financiar şi cu dotări şi mijloace toate statele membre".

Statele UE ar trebui de asemenea să continue să manifeste solidaritate şi angajament prin creşterea contribuţiilor lor la bugetele şi operaţiunile Frontex şi ale Oficiului European de Sprijin pentru Azil (EASO), au mai spus deputaţii. Parlamentul cere ca aceste agenţii să primească resursele necesare umane şi tehnice, pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile, "din bugetul UE şi fondurile sale relevante".

Parlamentul regretă că în cadrul Consiliului European din 23 aprilie nu s-a luat decizia creării unui mecanism de solidaritate obligatoriu la nivel UE. Pentru a răspunde celor mai recente tragedii din Mediterana cu "solidaritate şi o corectă responsabilitate comună", deputaţii spun că "o cotă obligatorie" pentru repartizarea între toate statele membre UE a celor care cer azil ar trebui stabilită de Comisia Europeană.

În opinia eurodeputaţilor, statele membre ar trebui să utilizeze extensiv posibilităţile existente pentru a elibera vize umanitare şi ar trebui să aibă contribuţii mai mari la programele de reintegrare, iar regulile sistemului european comun de azil ar trebui transpuse imediat şi transparent în legislaţia naţională şi implementate de toate statele membre participante.

Rezoluţia cere o coordonare mai apropiată între politicile UE şi ale statelor membre în rezolvarea cauzelor imigraţiei şi o mai mare cooperare cu statele partenere în Orientul Mijlociu şi Africa.

Rezoluţia mai cere sancţiunile penale cele mai dure pentru traficul de persoane şi solicită statelor membre şi agenţiilor UE să lucreze îndeaproape pentru a identifica şi a urmări finanţarea acestor reţele criminale, precum şi modul lor de operare, astfel încât să nu mai poată obţine câştiguri punând vieţile migranţilor în pericol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici