Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru Bo Xilai a fost confirmată în apel

Pedeapsa cu închisoare pe viaţă pronunţată împotriva lui Bo Xilai, fost membru al Biroului politic al Partidului Comunist Chinez (PCC) condamnat luna trecută pentru corupţie şi abuz de putere, a fost confirmată vineri în apel.

248 afișări
Imaginea articolului Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru Bo Xilai a fost confirmată în apel

Bo Xilai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Curtea populară superioară din Shandong (provincia în care Bo Xilai a fost judecat, n.red.), în dimineaţa de 25 octombrie, a respins apelul şi a menţinut verdictul de închisoare pe viaţă în cazul de corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere al lui Bo Xilai", a anunţat China Nouă pe contul său de Weibo, echivalentul chinez al Twitter.

Confirmarea condamnării la închisoare pe viaţă a lui Bo Xilai - o sentinţă decisă la cel mai înalt nivel al Partidului Comunist, căruia îi este subordonată justiţia chineză - tranşează soarta celui mai important lider chinez adus în faţa justiţiei în ultimii ani, aflat la originea unui scandal politico-judiciar care a zguduit regimul.

Sute de poliţişti erau postaţi la fiecare trei metri şi păzeau, vineri, intrările în tribunalul din Jinan, capitala Shandong, unde presa occidentală nu a primit permisiunea de a intra.

Doar câteva organe ale presei oficiale au avut acces în sala de judecată. Comercianţii din împrejurimi au fost rugaţi să îşi închidă magazinele cu această ocazie, iar circulaţia a fost interzisă în jurul tribunalului.

O coloană de vehicule cu geamuri fumurii a fost văzută cu puţin timp înainte de ora 10.00 (05.00 ora României) intrând în incinta tribunalului, ceea ce sugerează că Bo Xilai a fost adus în sală. Mai mulţi oficiali chinezi au declarat recent, în privat, pentru presa străină că vor asista la citirea verdictului.

Bo Xilai a fost condamnat la 22 septembrie pentru corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere, în special în cazul asasinării de către soţia sa Gu Kailai a unui om de afaceri britanic Neil Heywood.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici