Pentagon: Cinci militari americani ucişi în Afganistan, într-un posibil "friendly fire"

Cei cinci militari NATO ucişi luni în sudul Afganistanului sunt americani şi se pare că au fost atinşi într-un "friendly fire", a anunţat Pentagonul marţi.

228 afișări
Imaginea articolului Pentagon: Cinci militari americani ucişi în Afganistan, într-un posibil "friendly fire"

Pentagon: Cinci militari americani ucişi în Afganistan, într-un posibil "friendly fire" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cinci militari americani au fost ucişi ieri (luni) în cursul unei operaţiuni în domeniul securităţii în sudul Afganistanului. Anchetatorii iau în calcul posibilitatea unui friendly fire", afirmă contraamiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al armatei afgane a precizat anterior că este vorba despre un atac aerian efectuat de către un avion aparţinând coaliţiei internaţionale.

Coaliţia internaţională în Afganistan (ISAF) a anunţat anterior decesul a cinci militari, fără să le precizeze naţionalitatea.

"Au murit într-o operaţiune în domeniul securităţii, când unitatea lor a intrat în contact cu forţe inamice. Din nefericire, există posibilitatea ca un friendly fire să fie cauza", preciza coaliţia într-un comunicat. O anchetă a fost deschisă pentru stabilirea circumstanţelor incidentului.

Armata afgană a adăugat că un militar afgan a fost ucis, de asemenea, în acest incident. Forţele afgane "erau angajate în confruntări cu insurgenţi", în provincia Zabul (sud), "atunci când militari străini au solicitat o susţinere aeriană care i-a bombardat printr-o eroare", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt local al armatei afgane Mohsin Khan.

Este vorba despre cel mai sângeros incident care afectează ISAF de la moartea celor cinci militari britanici, în aprilie, în urma unui accident de elicopter de tip Lynx, în provincia Kandahar, un bastion al rebelilor talibani în sudul ţării.

Statele Unite au în prezent 32.800 de militari în Afganistan care, alături de 17.700 de aliaţi, asigură misiuni de susţinere şi formare a celor 340.600 de militari şi poliţişti afgani, potrivit unor date de la Pentagon.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici