Peste 15 morţi în urma ciocnirilor de la Teheran - televiziunea oficială

Peste 15 persoane au fost ucise în timpul ciocnirilor de duminică de la Teheran, printre care şi cinci membri ai "grupărilor teroriste" şi "peste zece" aparţinând unor "grupări antirevoluţionare", a anunţat, luni, televiziunea iraniană de stat, citând Ministerul Informaţiilor, relatează AFP.

31 afișări
Imaginea articolului Peste 15 morţi în urma ciocnirilor de la Teheran - televiziunea oficială

Peste 15 morţi în urma ciocnirilor de la Teheran - televiziunea oficială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În timpul acţiunilor suspecte, cinci persoane au fost ucise de grupări teroriste", a anunţat televiziunea într-o emisiune consacrată manifestaţiilor violente organizate, duminică, în capitala iraniană, de opoziţia faţă de regimul preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

"În plus, Ministerul Informaţiilor a anunţat că peste zece membri cunoscuţi ai grupărilor teroriste antirevoluţionare au fost ucişi" în timpul acestor manifestaţii, a adăugat televiziunea, fără a oferi precizări suplimentare.

Cinci morţi şi peste 300 de arestări - poliţie

Cinci persoane au murit în timpul ciocnirilor care au avut loc duminică, la Teheran, între manifestanţii ostili preşedintelui iranian şi forţele de ordine, a anunţat un comunicat al poliţiei citat de agenţia oficială IRNA, citată de AFP.

Victimele "au fost ucise în condiţii suspecte, iar specialiştii caută să identifice autorii incidentelor", se arată în comunicat, care nu face precizări suplimentare.

Cu puţin timp înainte, adjunctul comandantului poliţiei iraniene, Ahmad Reza Radan, evocase cifra de patru morţi, printre care şi un caz "suspect" care implică o armă de foc.

El dezminţise implicit faptul că decesele ar fi survenit ca urmare a represiunilor exercitate de forţele de ordine. "Una (dintre victime) a murit căzând de pe un pod, alte două într-un accident de maşină, iar una a fost ucisă prin împuşcare", declarase Radan la un post de televiziune.

"Pentru că poliţia nu a folosit arme de foc, (acest deces) este suspect şi face obiectul unei anchete", a mai adăugat el.

Radan a mai precizat că "peste 300 de persoane au fost arestate" în timpul manifestaţiilor de duminică. Protestatarii arestaţi, printre care, susţine el, sunt şi "ipocriţi" (denumirea oficială a Mujahedinilor Poporului - n.red.), vor fi "deferiţi justiţiei", a adăugat el.

Potrivit bilanţurilor realizate de mai multe site-uri de Internet ale opoziţiei, cel puţin cinci manifestanţi au fost ucişi duminică de forţele de ordine de la Teheran, dintre care unii prin împuşcare. Printre victime figurează şi un nepot al liderului opoziţiei, Mir Hossein Moussavi, ucis prin împuşcare.

Iniţial, comandantul poliţiei de la Teheran dezminţise faptul că protestatarii ar fi murit în timpul confruntărilor de duminică, cele mai sângeroase de după marile manifestaţii din iunie împotriva realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici