Peste 3.000 de imigranţi ilegali şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană în 2014, anunţă OIM

Un număr record de imigranţi ilegali, peste 3.000, şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană începând din ianuarie, adică dublu faţă de vârful atins în 2011, anul Primăverii Arabe, a anunţat luni Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), relatează AFP.

146 afișări
Imaginea articolului Peste 3.000 de imigranţi ilegali şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană în 2014, anunţă OIM

Peste 3.000 de imigranţi ilegali şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană în 2014, anunţă OIM

De 20 de ani, traversarea Mării Mediterane reprezintă cel mai periculos periplu pentru imigranţii clandestini. De la începutul anului, OIM a înregistrat moartea a 4.077 de imigranţi ilegali în lume, dintre care o treime - 3.072 - în Marea Mediterană.

Pentru Marea Mediterană, "2014 este cel mai negru an", devansând vârful atins în 2011, atunci când 1.500 de decese au fost înregistrate (fiind luate în calcul primele nouă luni ale anului).

Majoritatea imigranţilor care au murit la porţile Europei - înecaţi, asfixiaţi, înfometaţi sau îngheţaţi - erau originari din Africa şi din Orientul Mijlociu, potrivit statisticilor publicate de OIM, o organizaţie internaţională cu sediul la Geneva care numără 156 de state membre.

"În urmă cu un an, lumea urmărea cu groază cum aproximativ 360 de imigranţi şi-au pierdut viaţa încercând să înoate către coastele insulei italiene Lampedusa. Din nefericire, oroarea nu pare să fi luat sfârşit. Până la 500 de imigranţi au murit în largul Maltei cu câteva săptămâni înainte de publicarea acestui raport", a declarat directorul general al OIM, William Lacy Swing.

În total, cel puţin 40.000 de imigranţi au murit în lume începând din 2000 încercând să ajungă în Europa, în Statele Unite, în Australia sau în alte ţări. Dar cifrele exacte sunt mai mari deoarece numeroase decese s-au produs în zone izolate şi nu au fost anunţate, potrivit OIM.

"De un an, creşterea numărului de morţi se explică mai ales prin înmulţirea deceselor în Marea Mediterană", explică OIM, recunoscând că nu înţelege prea bine această tendinţă.

Aceasta "reflectă probabil o creştere spectaculoasă a numărului de imigranţi care încearcă să ajungă în Europa. Peste 112.000 de imigranţi ilegali au fost depistaţi de autorităţile italiene în cursul primelor opt luni ale lui 2014, de aproape trei ori mai mulţi decât în 2013", anunţă OIM.

Mulţi dintre aceşti imigranţi fug de conflicte, persecuţii şi sărăcie.

Din anul 2000, peste 22.000 de imigranţi şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană. În plus, din 1996, 1.790 de imigranţi au decedat în timp ce traversau Sahara.

În alte regiuni ale lumii, peste 6.000 de imigranţi au murit din 1998 traversând frontiera dintre Mexic şi Statele Unite. De asemenea, aproximativ 1.500 de imigranţi şi-au pierdut viaţa din 2000 încercând să ajungă în Australia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici