Peste 3.000 de ucraineni au manifestat împotriva regimului şi în favoarea Iuliei Timoşenko

Peste 3.000 de ucraineni, printre care şi celebrul boxer Vitali Klitschko, au manifestat duminică, la Kiev, împotriva regimului preşedintelui Viktor Ianukovici şi în sprijinul opozantei Iulia Timoşenko, aflată în detenţie pentru abuz de putere.

225 afișări
Imaginea articolului Peste 3.000 de ucraineni au manifestat împotriva regimului şi în favoarea Iuliei Timoşenko

Vitali Klitscho (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii au ignorat ninsoarea şi temperaturile glaciale pentru a se reuni într-o piaţă centrală, la apelul mai multor partide de opoziţie, între care şi formaţiunile lui Timoşenko şi lui Klitschko, cu ocazia împlinirii a 93 de ani de la reunificarea Estului şi Vestului Ucrainei.

Boxerul, deţinătorul titlului WBC la categoria grea şi consilier municipal la Kiev a făcut apel la putere să o elibereze pe opozantă şi să o lase să participe la alegerile legislative din octombrie.

"Timoşenko şi (fostul ministru de Interne încarcerat Iuri) Luţenko trebuie să participe la alegeri", a declarat Klitschko în faţa manifestanţilor.

Vicepreşedintele partidului opozantei, Oleksandr Turcinov, a citit un mesaj din partea lui Timoşenko, în care aceasta califică regimul actual drept "mafie".

"Mafia a sosit la putere în Ucraina", a declarat opozanta în acest mesaj, cerând partidelor de opoziţie să se unească în faţa puterii, odată cu apropierea legislativelor.

Circa 400 de susţinători ai lui Timoşenko au manifestat de asemenea în faţa închisorii unde este deţinută aceasta, la Harkiv (est).

Încarcerată din august, întâi la Kiev, apoi la Harkiv, Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare în octombrie, pentru abuzuri de putere comise în perioada în care era prim-ministru.

Cazul Timoşenko a provocat o criză între Kiev şi Uniunea Europeană, care consideră că această condamnare are motivaţii politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici