Peste 7.000 de morţi în Japonia, în urma cutremurului urmat de tsunami

Bilanţul cutremurului urmat de tsunami care au devastat nord-estul Japoniei la 11 martie s-a agravat, ajungând la 7.197 de morţi confirmaţi şi 10.905 persoane dispărute.

18 afișări
Imaginea articolului Peste 7.000 de morţi în Japonia, în urma cutremurului urmat de tsunami

Peste 7.000 de morţi în Japonia, în urma cutremurului urmat de tsunami (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce speranţele sunt aproape nule de a mai găsi vreun supravieţuitor, soldaţii au crezut că au descoperit, sâmbătă dimineaţa, o persoană care a supravieţuit în mod miraculos sub dărâmăturile unei case prăbuşite parţial în oraşul Kesennuma. Dar acest tânăr, găsit "în stare de şoc", de fapt se întorsese să îşi vadă casa.

"Când a fost transportat la spital, un pompier l-a recunoscut şi le-a spus salvatorilor că bărbatul stă de o săptămână într-un centru pentru refugiaţi", a explicat un purtător de cuvânt al armatei.

Situaţia umanitară rămâne precară pentru cei aproximativ 400.000 de sinistraţi, care se confruntă cu frigul, cu riscurile sanitare şi lipsa apei potabile şi a curentului electric în unele centre de primire.

Construirea a 200 de locuinţe temporare a început sâmbătă în oraşul Rikuzentakata, în prefectura Iwate, pentru găzduirea sinistraţilor, a anunţat agenţia Kyodo.

Circa 8.800 de locuinţe urmează să fie construite rapid numai în această prefectură, potrivit autorităţilor locale.

Japonia, a treia putere economică a lumii, nu a făcut apel la ajutor financiar străin, dar numeroase ţări, organizaţii, vedete şi persoane private au trimis donaţii, exprimându-şi emoţia generată de catastrofă.

Potrivit unui studiu ştiinţific japonez, valul seismic cel mai mare a atins 23 de metri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici