Peste 80 la sută din populaţia Republicii Moldova apreciază că ţara merge într-o direcţie greşită

Ultimul Barometru al Opiniei Publice (BOP) din Republica Moldova, publicat miercuri, arată că peste 84 la sută din populaţie consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, iar aproximativ 35 la sută declară că nu ştie dacă şi cu cine ar vota în caz de noi alegeri generale, relatează Europa Liberă.

346 afișări
Imaginea articolului Peste 80 la sută din populaţia Republicii Moldova apreciază că ţara merge într-o direcţie greşită

Peste 80 la sută din populaţia Republicii Moldova apreciază că ţara merge într-o direcţie greşită

Acelaşi sondaj indică o creştere a popularităţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi liderului lor, Vladimir Voronin. Marele perdant este fostul premier Vlad Filat şi partidul acestuia, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). PCRM ar obţine peste 32% din voturi, urmat de PLDM cu 12,6%, PL (Partidul Liberal) cu 10,5% şi PDM (Partidul Democrat din Moldova) cu 6,8%, dacă ar fi alegeri duminica viitoare.

În privinţa aderării la Uniunea Europeană (UE) sau Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan), populaţia se împarte în două. O jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova doresc să adere la UE, iar cealaltă jumătate la Uniunea Vamală, potrivit BOP, transmite IPN.

Astfel, la întrebarea "dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană", 51% dintre cetăţeni au spus că ar vota pentru, 30% ar vota împotrivă şi 19% au răspuns că nu ştiu sau nu sunt hotărâţi.

La aceeaşi întrebare, "dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală", 52% au spus că ar vota pentru, 23% ar vota împotriva aderării şi 25% au spus că nu ştiu sau nu sunt hotărâţi.

Însă, fiind puşi să aleagă între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală, 19% dintre cetăţeni au optat pentru aderarea la UE şi 17% au afirmat că ar dori ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală. Alţi 64% nu au dorit să răspundă sau nu s-au decis.

Potrivit persoanelor intervievate, avantajele aderării la UE sunt liberalizarea circulaţiei, locuri de muncă şi diminuarea şomajului, modernizarea vieţii sociale şi un trai mult mai bun. Totodată, conform părerii respondenţilor, aderarea la UE ar putea aduce tarife şi impozite mari, sărăcie şi exodul populaţiei.

De asemenea, cetăţenii au menţionat şi avantajele aderării la Uniunea Vamală, printre care gaz şi petrol mai ieftin, mai multe locuri de muncă, schimb mai bun de mărfuri, circulaţie liberă, fără vize. Temerile principale sunt dependenţa faţă de Rusia, îndepărtarea de spaţiul european şi rusificarea.

Aproximativ 41% din cei intervievaţi îşi văd viitorul legat de Republica Moldova, 21% de Uniunea Europeană, 14% de Rusia şi 12% de Uniunea Vamală.

Fiind rugaţi să indice nivelul de încredere în personalităţi politice din străinătate, intervievaţii au manifestat cea mai mare încredere faţă de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (74%), fiind urmat de către cancelarul german, Angela Merkel (49%) şi preşedintele Statelor Unite, Barack Obama (47%).

Sondajul a fost publicat de Institutul de Politici Publice (IPP) de la Chişinău. Acesta a fost realizat în perioada 6-21 aprilie, pe un eşantion de 1.100 de cetăţeni din 76 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, eroarea maximă fiind de 3%.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici