Prima pagină » Economic » Acordul comercial dintre Londra și Washington majorează prețul petrolului

Acordul comercial dintre Londra și Washington majorează prețul petrolului

Susținute de acordul comercial semnat joi între Londra și Washington, interpretat ca fiind începutul unei detensionări generale în războiul comercial, prețul petrolului a crescut vineri, continuând tendința din ziua anterioară. Modul în care va evolua dialogul pentru un acord între China și SUA, care va începe sâmbătă, în Elveția, și respectarea regulilor OPEC+ de către statele membre, vor influența decisiv prețul petrolului în viitorul apropiat, a relatat vineri Le Figaro.
Acordul comercial dintre Londra și Washington majorează prețul petrolului
Maria Miron
09 mai 2025, 14:17, Economic

Prețurile petrolului au continuat să crească vineri, urmând tendința pozitivă venită imediat după anunțul acordului comercial dintre Londra și Washington. Înțelegerea britanico-americană a fost percepută de investitori ca semn al unei posibile detensionări în războiul comercial dintre cele două țări, iar piețele financiare, inclusiv piața petrolului, au reacționat optimist. „Piețele financiare dau semne de optimism după semnarea acestui acord”, au declarat analiști ai Global Risk Management, specializată în gestionarea riscurilor la nivel mondial, preluați de Le Figaro.

Totuși, atenția pieței petrolului se concentrează acum pe discuțiile dintre China și Statele Unite, care vor începe sâmbătă, în Elveția. Cele două mari economii ale lumii sunt în continuare implicate într-un conflict comercial semnificativ, cu taxe vamale mari ce afectează schimburile bilaterale. Specialiștii financiari au arătat că „taxele vamale impuse au întrerupt, practic, schimburile comerciale între cele două țări”, iar modul în care va evolua acest dialog va avea un impact major asupra cererii de petrol, având în vedere că SUA și China sunt cei mai mari consumatori de țiței din lume.

Sancțiunile SUA și disputele interne OPEC+ influențează prețurile petrolului

Un alt factor care a susținut creșterea prețurilor petrolului este impunerea de sancțiuni de către Trezoreria americană asupra unei rafinării chineze, ca parte a politicii de „presiune maximă” asupra Iranului. Măsurile vizează companiile implicate în achiziționarea petrolului iranian, iar economiștii estimează că intensificarea sancțiunilor ar putea sprijini prețurile petrolului, compensând în parte impactul unei posibile creșteri a producției din partea OPEC+, grupul marilor producători de petrol, cărora li s-au alăturat și alte țări, precum Rusia, Mexic, Kazahstan sau Azerbaijan.

O provocare pentru prețurile petrolului poate fi Kazahstan-ul, care, deși membru OPEC+, nu intenționează să-și reducă producția de petrol la cota desemnată, caz în care oferta de petrol pe piață ar putea depăși cererea, ducând la scăderea prețurilor.