Phenianul crede că exerciţiile militare comune Coreea de Sud - SUA ameninţă pacea mondială

Coreea de Nord consideră că aplicaţiile militare comune Coreea de Sud - Statele Unite, programate să înceapă duminică, reprezintă o ameninţare la adresa păcii mondiale, iar sancţiunile anunţate miercuri de SUA reprezintă o încălcare a declaraţiilor ONU.

22 afișări
Imaginea articolului Phenianul crede că exerciţiile militare comune Coreea de Sud - SUA ameninţă pacea mondială

Phenianul crede că exerciţiile militare comune Coreea de Sud - SUA ameninţă pacea mondială (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Astfel de aplicaţii reprezintă o mare ameninţare nu numai pentru pacea şi securitatea Peninsulei Coreene, ci şi pentru pacea şi securitatea mondială", a declarat, joi, Ri Tong Il, purtător de cuvânt al delegaţiei nord-coreene la Forumul regional pentru securitate desfăşurat la Hanoi.

Statele Unite şi Coreea de Nord au anunţat aplicaţii militare comune în Marea Japoniei, cu scopul de a transmite un mesaj clar regimului de la Phenian, după scufundarea corvetei sud-coreene Cheonan, soldată cu moartea a 46 de persoane. Coreea de Sud şi Statele Unite acuză regimul nord-coreean pentru incident, în timp ce Phenianul neagă categoric orice implicare.

În privinţa sancţiunilor anunţate miercuri de Statele Unite, Coreea de Nord consideră că acestea încalcă declaraţia adoptată la 9 iulie de Naţiunile Unite, a precizat Ri Tong Il, la încheierea unei întâlniri bilaterale dintre miniştrii de Externe chinez şi nord-coreean.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a prezentat miercuri o serie de măsuri destinate "ameliorării capacităţilor de evitare a proliferării nord-coreene, opririi activităţilor ilegale de finanţare a programelor de înarmare şi descurajării actelor provocatoare". În paralel, Statele Unite şi Coreea de Sud au anunţat o serie de exerciţii militare comune în Marea Galbenă şi în Marea Japoniei, în scopul transmiterii "unui mesaj puternic Phenianului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici