Pilotul care a prăbuşit avionul la San Francisco se pregătea pentru licenţa specială de Boeing 777

Pilotul care a prăbuşit avionul companiei Asiana pe aeroportul din San Francisco era încă în perioada de pregătire pentru obţinerea licenţei speciale pentru avioane de tip Boeing 777, el fiind supravegheat de un instructor, confirmă compania aeriană.

1003 afișări
Imaginea articolului Pilotul care a prăbuşit avionul la San Francisco se pregătea pentru licenţa specială de Boeing 777

Pilotul care a prăbuşit avionul la San Francisco se pregătea pentru licenţa specială de Boeing 777 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lee Kang-kuk, unul dintre cei patru piloţi aflaţi la bordul avionului, era încă în perioada de pregătire pentru obţinerea licenţei speciale (rating-ului) pentru avioane de tip Boeing 777. El avea doar 43 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă şi era sub atenta supraveghere şi îndrumare a unui instructor de zbor care ar fi trebuit să evite orice incident, precizează compania Asiana Airlines, citată de Reuters. Aceasta era prima încercare a pilotului de aterizare cu un avion de tip Boeing 777 pe aeroportul din San Francisco. Pilotul tranzitase acest aeroport de alte 29 de ori, conducând alte tipuri de aeronave. În total, Lee Kang-kuk avea aproape 10.000 de ore de zbor.

Instructorul său, Lee Jeong-min, avea 3.220 de ore de zbor cu un avion Boeing 777 şi, în total, 12.387 de ore de zbor.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, avionul s-a încadrat prea jos la aterizare şi avea o viteză inferioară celei recomandate în acea situaţie - 137 de noduri (255 de kilometri pe oră). Cu două secunde înainte de impactul cu balustrada de beton de la capătul pistei, pilotul şi instructorul au încercat să corecteze traiectoria greşită a aeronavei prin accelerare şi creşterea altitudinii, însă avionul s-a izbit de sol.

Accidentul s-a soldat cu doi morţi şi peste 180 de răniţi. În total, la bordul aeronavei erau peste 300 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici