Pistele în cazul tânărului român de etnie romă bătut cu bestialitate în Franţa se multiplică

Anchetatorii nu au efectuat nicio arestare, legea tăcerii şi mărturiile contradictorii ale romilor împiedică reconstituirea faptelor, iar pistele se multiplică în cazul agresiunii barbare comise asupra tânărului de etnie romă originar din România la periferia Parisului, relatează L'Éxpress online.

368 afișări
Imaginea articolului Pistele în cazul tânărului român de etnie romă bătut cu bestialitate în Franţa se multiplică

Pistele în cazul tânărului român de etnie romă bătut cu bestialitate în Franţa se multiplică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit publicaţiei, la 11 zile de când a fost practic "linşat", situaţia lui "Darius", pe numele adevărat Gheorghe, s-a mai ameliorat, însă diagnosticul rămâne "rezervat", el reacţionând bine la diminuarea dozei de sedativ care-l menţine într-o comă indusă. Minorul rom este spitalizat la Paris de pe 13 iunie, când a fost bătut cu bestialitate la Pierrefitte-sur-Seine, în departamentul Seine-Saint-Denis.

Ameliorarea stării în care se află este una dintre puţinele veşti bune, în contextul în care poliţia judiciară efectuează "o muncă de furnică", apreciază publicaţia, precizând că, potrivit Le Monde, peste 20 de martori au fost audiaţi, dar cu toate acestea cronologia faptelor rămâne dificil de stabilit. Iar nimeni nu a fost arestat încă, subliniază L'Éxpress.

Anchetatorii se confruntă cu mărturii contradictorii şi un adevărat "zid al tăcerii", atât din partea romilor, cât şi a rivranilor La Cité des Poètes, cunoscut ca un cartier cu probleme, de unde provin agresorii. Romilor "le este frică, este evident, dar anumite detalii nu sunt clare", afirmă o sursă apropiată anchetei citată de Le Monde. Avocata lui "Darius" evocă o "frică de expulzare" din partea forţelor de ordine, în cazul unor mărturii.

Pista privilegiată este, pentru moment, a represaliilor în urma unei spargeri aparent comisă de către "Darius", în pofida fatului că presa română împrăştie zvonul unei reglări de conturi între romi, notează L'Éxpress.

Însă numărul agresorilor variază în funcţie de martori. Mama tânărului agresat spune că a văzut vreo 15, pe când alţi locuitori din tabără vorbesc despre 30, 50 sau chiar 100, potrivit Le Monde. Ei ar fi de origine afro-antileză, o populaţie foarte prezentă în La Cité des Poètes. La momentul faptelor unii purtau cagule şi erau înnarmaţi. Un singur cartuş tras a fost găsit la faţa locului, potrivit Le Journal du Dimanche (JDD).

Între alte zone aflate în "umbră" se află şi cererea de răscumpărare. O mătuşă a lui "Darius" afirmă că a primit un apel telefonic în care i se cereea să adune suma de 15.000 de euro, iar apoi 5.000 de euro. Rude ale minorului au încercat, însă în zadar, să strângă banii. Acesta să fie, oare, motivul pentru care tânrul agresat a fost abandonat într-un cărucior de supermarket, la marginea drumului, cu puţin înainte de miezul nopţii? se întreabă L'Éxpress.

Potrivit publicaţiei, misterul din jurul acestui din urmă punct creşte. Anchetatorii încearcă să stabilească cine exact a găsit corpul tânărului rom aflat în agonie. JDD scrie că ar fi proprietarul român al unui garaj, care locuieşte în apropierea taberei.

Pe de altă parte, Le Monde avansează două elemente noi. Pompierii, care efectuau o operaţiune în aprpiere de locul respectiv ar fi cei care ar fi alertat poliţia, după ce ar fi descoperit cele aproximativ 50 de adunate în jurul lui "Darius".

Altă mărturie, citată de către Le Monde, relevă că doi tineri ar fi încercat să se debaraseze de corpul adolescentului român aruncându-l într-o pubelă.

Pistele se multiplică, iar anchetatorii vor fi nevoiţi să le stabilească pe cele adevărate de cele false, conchide L'Éxpress.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici