Polemică în Iran: Fostul preşedinte ar fi recunoscut folosirea armei chimice de către Damasc

O afirmaţie atribuită fostului preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani, prin care ar fi admis că puterea siriană a folosit arme chimice împotriva populaţiei siriene, a provocat o polemică în Iran, în pofida unor multiple dezminţiri oficiale.

600 afișări
Imaginea articolului Polemică în Iran: Fostul preşedinte ar fi recunoscut folosirea armei chimice de către Damasc

Fostul preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Mai mulţi oficiali politici, citaţi joi de presă, i-au cerut lui Rafsandani să ofere explicaţii cu privire la acest caz, în contextul în care Teheranul, principalul aliat regional al lui Bashar al-Assad, dă vina pe rebeli pentru atacul comis la 21 august în apropiere de Damasc.

Problema armelor chimice este foarte sensibilă pentru populaţia iraniană, care a fost victima acestora în războiului dintre Iran şi Irak, în anii '80.

"Poporul sirian, care a fost ţinta unui atac chimic din partea puterii trebuie să facă faţă, acum, ameninţării unei intervenţii străine", ar fi afirmat duminică fostul preşedinte moderat, în cadrul unei vizite în provincie, potrivit agenţiei neoficiale Ilna.

Însă agenţia a eliminat rapid menţiunea "din partea puterii", iar Ministerul de Externe a negat că el a pronunţat o astfel de frază.

Mai multe site-uri conservatoare au profitat de ocazie pentru a-l ataca pe Rafsanjani.

Unul dintre ele a publicat o înregistrare video de la o reuniune publică presupusă a fi cea în care Rafsanjani ar fi spus aceste cuvinte. Această înregistrare video, realizată de departe cu ajutorul unui telefon mobil, nu permite confirmarea faptului că Rafsanjani este cel care vorbeşte. Vocea pare să fie a fostului preşedinte.

"Aşteptăm o dezminţire din partea lui Rafsanjani personal şi o adoptare de poziţie clară", a reacţionat deputatul conservator Alireza Zakani, cerând o anchetă a Ministerului Informaţiilor, potrivit cotidianului Arman.

"Sunetul atribuit lui Rafsanjani conţine declaraţii inexacte şi periculoase, sperăm că este un fals", a adăugat el.

Alt deputat conservator, Ali Motahari, a cerut de asemenea explicaţii, apreciind că înregistrarea "video pare adevărată". El a adăugat că Rafsanjani "vrea probabil să deschidă altă cale" pentru diplomaţia iraniană.

"Aceste declaraţii nu înseamnă o susţinere a Statelor Unite, vom susţine Guvernul sirian întotdeauna", a declarat pentru ziarul Etemaad deputatul, cunoscut pentru poziţiile sale critice.

Un cleric, ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, a afirmat că a primit asigurarea că înregistrarea video este falsă.

"L-am întrebat direct pe domnul Rafsanjani şi mi-a răspuns că sunetul este un fals şi că nu a acuzat Guvernul sirian de folosirea armelor chimice împotriva populaţiei sale", a declarat el pentru cotidianul Arman.

Rafsanjani i-ar fi zis ayatollahului: "Am spus că Statele Unite folosesc pretextul precum că Guvernul sirian şi-a atacat populaţia cu arme chimice. Am spus că americanii (sunt) cei care au spus acest lucru şi că aceasta nu este poziţia mea".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici