Polemică în SUA: Un condamnat la moarte, executat în Arizona, a decedat după un "calvar" fără precedent

Un condamnat la moarte a decedat după o agonie fără precedent, miercuri, în Arizona (sud-vest), alimentând polemica violentă din Statele Unite privind viitorul injecţiei letale ca metodă de execuţie.

8252 afișări
Imaginea articolului Polemică în SUA: Un condamnat la moarte, executat în Arizona, a decedat după un "calvar" fără precedent

Polemică în SUA: Un condamnat la moarte, executat în Arizona, a decedat după un "calvar" fără precedent (Imagine: Shutterstock)

Joseph Wood, în vârstă de 55 de ani, condamnat pentru uciderea prietenei sale şi a tatălui acesteia în 1989, a fost declarat mort după aproape două ore de la injecţie, în loc de circa zece minute, cum ar fi trebuit în mod obişnuit.

Execuţia a început la ora locală 13.52 şi decesul a fost declarat la ora 15.49 (01.49 ora României), a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a procurorului general din Arizona, Tom Horne.

El "a gâfâit", "a gemut", "s-a sufocat şi s-a chinuit să respire timp de aproximativ o oră şi 40 de minute", a declarat avocatul lui, Dale Baich, care a depus chiar o moţiune de urgenţă în faţa Curţii Supreme pentru ca aceasta să oprească execuţia, în timp ce deţinutul era în continuare în viaţă la o oră după injecţie.

"Arizona pare să se fi alăturat altor state iresponsabile într-o oroare care era absolut previzibilă", a afirmat Baich.

"Americanii s-au săturat de această barbarie", a adăugat Diann Rust-Tierney, de la Coaliţia naţională pentru abolirea pedepsei cu moartea. "Suntem pur şi simplu incapabili să punem în aplicare pedeapsa capitală omeneşte", a declarat ea, vorbind despre "calvarul" condamnatului.

Expertul de la Fordham University Deborah Denno, specialist în injecţia letală, a vorbit despre o execuţie "inacceptabilă", "şocantă" deoarece era "pe deplin previzibilă şi evitabilă".

Guvernatorul Arizonei Jan Brewer a apărat la rândul său legalitatea execuţiei, declarându-se totuşi îngrijorată de duritatea ei, şi a ordonat o anchetă. "Un lucru este sigur, deţinutul Wood a murit legal şi nu a suferit potrivit mărturiilor şi concluziilor medicale", a declarat ea.

În ultimele 24 de ore, Wood a depus mai multe recursuri în faţa tribunalelor din Arizona şi până la cel mai înalt nivel al justiţiei americane, pentru a contesta secretul care înconjoară procedura injecţiei letale în acest stat, ca în multe altele care practică pedeapsa capitală.

Numeroşi condamnaţi înaintea lui au denunţat, de asemenea, riscurile suferinţelor neconstituţionale cu care ar putea să se confrunte în timpul execuţiei, în absenţa unor informaţii despre produsele folosite, despre originea lor, metoda de fabricare şi calificările personalului desemnat să le injecteze.

Ultimele sale apeluri au fost respinse, Curtea Supremă respingându-le de două ori în mai puţin de 24 de ore, aşa cum a făcut şi cu recursurile precedente.

În cele 32 de state unde pedeapsa cu moartea este în vigoare, autorităţile au recurs la prepararea în farmacie a produselor injectate, neomologată, după refuzul fabricanţilor europeni de a le furniza pentru execuţii.

Arizona, care nu a efectuat nicio execuţie în acest an, a refuzat să dezvăluie detalii despre procedură şi s-a limitat să spună că Wood a fost executat cu aceleaşi produse folosite în cadrul unei execuţii care s-a încheiat prost în ianuarie în Ohio (nord), în cursul căreia condamnatul s-a agitat şi a gemut timp de 26 de minute.

La sfârşitul lui aprilie, în Oklahoma (sud), un deţinut a decedat în chinuri după 43 de minute de la injectarea unui cocteil de trei produse. Execuţiile au fost suspendate în toată ţara, apoi au fost reluate, puţin câte puţin, cu excepţia statului Oklahoma, în pofida protestelor şi multiplelor proceduri judiciare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici