Polinezia franceză cere organizarea unui referendum proindependenţă

Preşedintele Polineziei franceze, Gaston Flosse, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Franţei, Francois Hollande, pentru a-i cere să organizeze un referendum privind independenţa.

221 afișări
Imaginea articolului Polinezia franceză cere organizarea unui referendum proindependenţă

Preşedintele Polineziei franceze, Gaston Flosse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă referendumul va fi organizat, polinezienii vor putea opta fie pentru menţinerea statutului de autonomie, fie pentru independenţă.

Joi, Adunarea parlamentară din Polinezia franceză s-a pronunţat în favoarea organizării acestui plebiscit.

În mai, Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluţie prin care Polinezia franceză este plasată pe lista teritoriilor care trebuie decolonizate, Franţa catalogând votul simbolic drept o "ingerinţă" în afacerile interne. Proiectul de rezoluţie, prezentat de mai multe state mici din Oceanul Pacific precum Insulele Solomon, Nauru, Tuvalu şi Samoa, a fost adoptat prin consens, având doar valoare de recomandare. Franţa nu a participat la dezbatere.

Textul afirmă "dreptul inalienabil al populaţiei din Polinezia franceză la autodeterminare şi la independenţă", invitând Guvernul de la Paris "să faciliteze şi să accelereze procesul echitabil şi efectiv de autodeterminare". Rezoluţia a deschis calea organizării unui referendum privind statutul Polineziei franceze. Mai multe ţări - inclusiv Marea Britanie, Germania, Olanda şi Statele Unite - s-au distanţat de această rezoluţie.

În mai, partidul fostului preşedinte separatist polinezian Oscar Temaru a pierdut alegerile locale în faţa formaţiunii lui Gaston Flosse, un politician care pledează doar pentru autonomia Polineziei franceze.

Gaston Flosse a fost ales preşedinte al Polineziei franceze pe 18 mai. "Această rezoluţie este o ingerinţă flagrantă, o totală lipsă de respect pentru alegerile democratice din Polinezia", a reacţionat, la acea vreme, Philippe Lalliot, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici