Poliţia norvegiană nu are dovezi privind legături între Anders Breivik şi extremişti britanici

Şeful serviciului norvegian de informaţii, Janne Kristiansen, a declarat că deocamdată nu au fost descoperite dovezi privind legături între suspectul în cazul atacurilor de vineri din Norvegia, Anders Behring Breivik, şi extremişti de dreapta din Marea Britanie, relatează BBC News Online.

275 afișări
Imaginea articolului Poliţia norvegiană nu are dovezi privind legături între Anders Breivik şi extremişti britanici

Anders Behring Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Breivik, care a recunoscut atacurile soldate cu 76 de morţi, a scris că s-a întâlnit cu astfel de gupări în urmă cu nouă ani. Dar Kristiansen crede că acesta a acţionat complet singur.

"Vă pot spune, în acest moment, că nu avem dovezi sau indicii că el ar fi făcut parte dintr-o mişcare mai amplă sau că ar fi avut legături cu alte celule ori că ar exista alte celule", a declarat Kristiansen, care conduce Serviciul de Securitate al Poliţiei din Norvegia.

Ea a adăugat că nu crede că Breivik este nebun, aşa cum a sugerat avocatul său. În schimb, ea l-a descris drept calculat şi rău şi o persoană care caută lumina reflectoarelor.

Avocatul lui Breivik, Geir Lippestad, a afirmat că este prea devreme pentru a spune dacă clientul său va argumenta la proces că este nebun, deşi "tot acest caz indică faptul că este nebun". "El crede că este într-un război şi crede că atunci când eşti în război poţi face astfel de lucruri fără a pleda vinovat", a precizat Lippestad.

Între timp, numele şi adresele a patru victime au fost publicate marţi pe site-ul poliţiei norvegiene. Este vorba despre Gunnar Linaker (23 de ani), Tove Ashill Knutsen (56 de ani), Hanna M Orvik Endresen (61 de ani) şi Kai Hauge (32 de ani). De asemenea, alte victime cunoscute sunt Trond Berntsen, în vârstă de 51 de ani, fratele vitreg al prinţesei Mette-Marit a Norvegiei şi poliţist de profesie, dar care nu era de serviciu în momentul faptelor, precum şi Tore Eikeland (21 de ani).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici