Poroşenko l-a demis pe guvernatorul regiunii industriale Dnipropetrovsk, în urma unui conflict

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, l-a demis pe guvernatorul regiunii industriale Dnipropetrovsk, miliardarul Ihor Kolomoiski, pe fondul unui conflict privind controlul asupra unei companii petroliere de stat.

483 afișări
Imaginea articolului Poroşenko l-a demis pe guvernatorul regiunii industriale Dnipropetrovsk, în urma unui conflict

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat de miercuri, preşedinţia l-a numit pe Valentin Reznicenko guvernator al regiunii Dnipropetrovsk. Comunicatul precizează că, în timpul discuţiilor cu Kolomoiski, preşedintele a afirmat că regiunea, un important centru industrial, ar trebui să rămână "un bastion al Ucrainei în est şi să apere pacea", relatează BBC News Online.

Presa apreciază că disputa ar putea afecta criza din estul Ucrainei, generând temeri privind un conflict major între omul de afaceri şi stat.

Kolomoiski, a cărui avere este estimată la peste două miliarde de dolari, a ajutat la impunerea ordinii în Dnipropetrovsk şi la blocarea avansului separatiştilor proruşi în est. El finanţează mai multe batalioane ucrainene care luptă împotriva separatiştilor în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Decizia lui Poroşenko a intervenit după ce bărbaţi înarmaţi care ar avea legături cu Kolomoiski au ocupat pentru scurt timp sediul companiei Ukrnafta din Kiev şi al filialei acesteia UkrTransNafta. Kolomoiski ar fi fost nemulţumit că Parlamentul a adoptat o lege menită să reducă influenţa sa.

Kolomoiski a afirmat că bărbaţii au încercat să prevină o preluare ilegală a Ukrnafta, din care omul de afaceri deţine 42 la sută. Restul acţiunilor sunt deţinute de statul ucrainean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici