Poroşenko vrea o alianţă în domeniul apărării cu SUA şi Europa, "pentru protejarea Ucrainei"

Preşedintele ucrainean recent ales Petro Poroşenko vrea să înceapă "imediat" negocieri cu Statele Unite şi Europa asupra unei alianţe în domeniul apărării, "pentru protejarea Ucrainei", afirmă acesta într-un interviu acordat cotidianului Bild şi publicat pe site joi.

714 afișări
Imaginea articolului Poroşenko vrea o alianţă în domeniul apărării cu SUA şi Europa, "pentru protejarea Ucrainei"

Poroşenko vrea o alianţă în domeniul apărării cu SUA şi Europa, "pentru protejarea Ucrainei"

"Nu există o majoritate, în ţară, pentru aderarea la NATO", potrivit lui Poroşenko, care a obţinut o victorie, în urmă cu câteva zile, în scrutinul prezidenţial ucrainean. "În general avem nevoie de o nouă alianţă în domeniul apărării cu Statele Unite şi Europa, pentru a proteja Ucraina din punct de vedere militar", a spus el, adăugând că, "în calitate de preşedinte, mă voi angaja pentru o asemenea alianţă şi voi demara imediat negocieri".

"În trecut am renunţat la arma nucleară şi am obţinut garanţii de securitate ruseşti, dar acum vedem bine că aceste garanţii nu valorează nimic. De aceea avem nevoie de o nouă alianţă", a continuat Poroşenko.

El s-a declarat totodată "foarte optimist" în privinţa calmării situaţiei din ţara sa, ameninţată de secesiune. "Cred că putem să revenim la pace în câteva luni, dacă Rusia este pregătită pentru acest lucru", a adăugat Poroşenko.

Moscova şi-a exprimat, la începutul săptămânii, intenţia de a intra în dialog cu Poroşenko. Preşedintele ales vrea să poarte discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui fragment din acelaşi interviu acordat Bild, difuzat miercuri seara.

"Nu am nicio îndoială că, exercitându-şi influenţa, Putin poate să pună capăt luptelor" care afectează o parte din zona de est a Ucrainei, a declarat Poroşenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici