Pregătiri de război? Coreea de Nord testează două rachete cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a efectuat luni, ziua în care a anunţat moartea liderului său Kim Jong-il, două teste de rachetă cu rază scurtă de acţiune, în largul coastelor sale de est, scrie agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

2050 afișări
Imaginea articolului Pregătiri de război? Coreea de Nord testează două rachete cu rază scurtă de acţiune

Pregătiri de război? Coreea de Nord testează două rachete cu rază scurtă de acţiune (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Agenţia citează un oficial guvernamental sud-coreean neidentificat, care afirmă că aceste tiruri nu au nicio legătură cu anunţul morţii lui Kim Jong-il.

"Aceste rachete au o rază de acţiune de 120 de kilometri", a precizat sursa citată. "Noi credem că Coreea de Nord a efectuat aceste teste de rachetă în vederea ameliorării eficienţei şi razei de acţiune. Nu vedem în ele altceva decât simple teste", a subliniat oficialul.

Ministerul sud-coreean al Apărării a refuzat să confirme informaţia.

Coreea de Sud şi-a plasat armata în stare de alertă şi a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, după ce aceasta a anunţat luni moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il.

De asemenea, Seulul a cerut aliatului său american, care menţine mobilizaţi 28.500 de militari pe teritoriul sud-coreean, să sporească supravegherea prin satelit şi avion.

Cele două Corei sunt, tehnic, în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului Coreei (1950-1953).

Relaţiile deja tensionate dintre cele două ţări s-au deteriorat în martie 2010, când Seulul a acuzat Phenianul că a torpilat o corvetă militară sud-coreeană, ucigând 46 de marinari.

Phenianul a dezminţit mereu că se află la originea acestui atac. Însă artileria nord-coreeană a bombardat, câteva luni mai târziu, în noiembrie, o insulă sud-coreeană apropiată de frontiera maritimă comună, ucigând patru persoane, între care doi militari.

O mare parte dintre trupele nord-coreene, de aproximativ 1,1 milioane de militari, sunt staţionate la frontiera demilitarizată (DMZ).

Această făşie de teren ultrasecurizată, cu o lungime de doi kilometri, se extinde de o parte şi de alta a liniei de demarcaţie, care are o lungime de 240 de kilometri. Ea consacră, din 1953 încoace, despărţirea nordului comunist de sudul capitalist.

Armata sud-coreeană numără 650.000 de oameni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici