Premierii sârb şi kosovar, hotărâţi să continue normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Priştina

Premierii sârb Iviţa Dacici şi kosovar Hashim Thaçi şi-au afirmat miercuri hotărârea de a continua normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, în pofida violenţelor care au perturbat desfăşurarea alegerilor municipale în nordul Kosovo.

89 afișări
Imaginea articolului Premierii sârb şi kosovar, hotărâţi să continue normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Priştina

Premierii sârb şi kosovar, hotărâţi să continue normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Priştina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacici şi Thaçi au convenit "să continue să accelereze" punerea în aplicare a acordului istoric privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, încheiat în aprilie sub egida Uniunii Europene, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Ei au decis să ducă la bun sfârşit "procesul electoral din nordul Kosovo", a adăugat ea.

Comisia electorală din Kosovo a anulat, miercuri, alegerile municipale în partea sârbă a oraşului Kosovska Mitroviţa, întrerupte din cauza unor incidente între sârbi.

Dacici i-a îndemnat pe etnicii sârbi din nordul Kosovo, unde sunt majoritari, să participe la noul scrutin, pentru a nu-i sancţiona astfel pe locuitorii Serbiei. "Nimeni nu se poate aştepta cc şapte milioane (de sârbi) să se sacrifice pentru aproximativ 20.000 de persoane" care locuiesc în Kosovska Mitroviţa, a afirmat Dacici.

Uniunea Europeană a dat undă verde Serbiei pentru a lansa în curând negocierile de aderare cu Bruxelles, iar autorităţile de la Belgrad sperau să accelereze apropierea de blocul european după aceste alegeri.

Thaçi, care doreşte apropierea Kosovo de Uniunea Europeană, a subliniat că Priştina a "trecut testul european, organizând alegerile în teritoriu pentru toţi locuitorii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici