Premierul australian cere respect pentru victimele tragediei aviatice din Ucraina

Premierul australian, Tony Abbott, a cerut ca trupurile persoanelor decedate în urma prăbuşirii unui avion al Malaysia Airlines în Ucraina să fie "tratate cu respect" şi şi-a exprimat temerea că vor fi distruse probe în continuare.

143 afișări
Imaginea articolului Premierul australian cere respect pentru victimele tragediei aviatice din Ucraina

Premierul australian cere respect pentru victimele tragediei aviatice din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Abbott s-a alăturat protestelor indignate ale liderilor din toată lumea, cerând deplina cooperare a Rusiei în ceea ce a devenit o anchetă deosebit de delicată privind prăbuşirea avionului Boeing al companiei malaysiene, care asigura legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, având la bord 298 de persoane din aproximativ zece ţări.

În total, 28 de cetăţeni australieni şi nouă persoane cu rezidenţă în Australia se aflau la bordul avionului, care ar fi fost doborât joi de o rachetă sol-aer, deasupra Ucrainei. Abbott a apreciat că recuperarea cadavrelor este o prioritate.

El a declarat pentru site-ul australian Nine că locul tragediei a fost "complet călcat în picioare", mai multe "trupuri fiind puse în saci şi duse nu se ştie unde", în urma informaţiilor observatorilor OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), care au găsit cadavre înghesuite în mai multe vagoane ale unui tren frigorific, la câţiva kilometri de locul catastrofei.

"Le datorăm familiilor - tuturor familiilor - să facem tot ce ne stă în putere pentru ca trupurile să fie tratate cu respect, pentru a descoperi adevărul şi a ne asigura că se face dreptate", a adăugat el.

Premierul a condamnat anterior ca fiind "absolut haotice" scenele în care se puteau vedea cadavre în descompunere pe câmpurile de grâu din regiunea separatistă din estul Ucrainei, unde s-a prăbuşit avionul.

Australia cere o anchetă completă şi imparţială asupra accidentului, dar Abbott apreciază că principala dificultate este faptul că "nu există nici o autoritate demnă de acest nume în teren, responsabilă cu această sarcină".

El a precizat că preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a invitat Australia să "participe deplin" la anchetă şi la recuperarea cadavrelor.

Abbott, care a calificat catastrofa drept "crimă" şi prima reacţie a Rusiei ca fiind "profund nesatisfăcătoare", a adăugat că vrea să discute direct cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

"Dacă (Putin) vrea să fie un prieten al decenţei şi umanităţii, orice asistenţă pe care o poate oferi va fi deosebit de apreciată", a mai spus acesta.

Franţa, Marea Britanie şi Germania au avertizat Rusia cu sancţiuni suplimentare din partea Uniunii Europene, dacă nu le cere separatiştilor proruşi să autorizeze un acces liber la locul tragediei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici