Premierul Israelului zboară la Berlin pentru a convinge Germania să blocheze acordului nuclear cu Iranul

  • Premierul israelian Yair Lapid a plecat duminică spre Germania, în cel mai recent efort diplomatic al său de a convinge puterile occidentale să renunţe la acordul nuclear cu Iranul.
  • Israelul se opune unei relansări a acordului din 2015, care a intrat în impas de când preşedintele american de atunci, Donald Trump, s-a retras unilateral în 2018 şi a reimpus sancţiuni usturătoare asupra Teheranului.
6480 afișări
Imaginea articolului Premierul Israelului zboară la Berlin pentru a convinge Germania să blocheze acordului nuclear cu Iranul

Negocierile internaţionale în sensul reactivării Acordului nuclear iranian au încetinit, după ce cele trei naţiuni europene care sunt parte la acord - Germania, Franţa şi Marea Britanie - au ridicat sâmbătă "îndoieli serioase" cu privire la sinceritatea Iranului în privinţa restaurării acordului, potrivit France 24.

Lapid a declarat în faţa cabinetului său că "Israelul duce o campanie diplomatică de succes pentru a opri acordul nuclear şi a împiedica ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului.

"Nu s-a terminat încă", a adăugat el. "Mai este un drum lung de parcurs, dar există semne încurajatoare".

Un oficial diplomatic israelian a declarat că Iranul va fi în centrul discuţiilor atunci când delegaţia va ateriza la Berlin.

"Este important să continuăm să coordonăm poziţiile şi să influenţăm poziţia europeană. Germania are un rol important în acest sens", a declarat oficialul.

Lapid, care a călătorit împreună cu înalţi oficiali din domeniul securităţii, urmează să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz, cu ministrul de externe Annalena Baerbock şi cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier înainte de a se întoarce în Israel, luni seara.

Acordul din 2015 a oferit Iranului o reducere a sancţiunilor în schimbul restricţionării programului său nuclear.

Negocierile aflate în curs de desfăşurare la Viena începând cu aprilie 2021 au încercat să restabilească acordul, prin ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului şi împingând Iranul să îşi onoreze pe deplin angajamentele nucleare anterioare.

Luna trecută, Uniunea Europeană, care acţionează în calitate de mediator al negocierilor, a prezentat un proiect "final" al acordului.

Iranul şi SUA au răspuns pe rând la acest text, iar Washingtonul a declarat vineri că răspunsul Teheranului a fost un "pas înapoi".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici