Premierul japonez: "Niciun compromis" nu este posibil între Japonia şi China asupra insulelor Senkaku

Premierul japonez Yoshihiko Noda a declarat miercuri că "niciun compromis" nu este posibil cu China în ceea ce priveşte suveranitatea insulelor Senkaku, revendicate de Beijing.

1464 afișări
Imaginea articolului Premierul japonez: "Niciun compromis" nu este posibil între Japonia şi China asupra insulelor Senkaku

Yoshihiko Noda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noda a apreciat că China a înţeles greşit problemele disputate şi acesta a solicitat oprirea atacurilor împotriva intereselor japoneze din China.

Aceste insule situate în marea Chinei orientale "sunt o parte integrantă a teritoriului nostru ţinând cont de istoria noastră şi de legile internaţionale", a declarat Nada jurnaliştilor în cursul Adunării generale a ONU.

"Este foarte clar că nu există probleme de teritorialitate ca atare. Astfel, nu poate exista un compromis care să reprezinte revenirea la această poziţie de bază. Trebuie să afirm asta clar", a continuat liderul japonez.

China este deranjată de refuzul Tokyo de a reveni asupra deciziei sale recente de a naţionaliza insulele dîn această regiune maritină revendicată de cei doi giganţi asiatici. Micul arhipelag este numit Dinoyu de către China, în timp ce Japonia îl nmeşte Senkaku.

Naţionalizarea "vizează asigurarea unei gestiuni stabile" a arhipelagului, a susţinut premierul, amintind că Tokyo a repetat "în mai multe rănduri" Chinei că va transfera proprietatea - privată - a acestor insule către statul japonez.

"Se pare că China trebuie să înţeleagă încă acest aspect iar din cauza acestei lipse de înţelegere, a avut loc un atac sau acte de violenţă şi distrugere împotriva cetăţenilor şi bunurilor japoneze" în China, a reclamat acesta.

"În nicio împrejurare violenţa nu trebuie să fie justificată şi am solicitat insistent Chinei să-i apere pe aceşti cetăţeni şi aceste bunuri", a adăugat Noda.

China a acuzat din nou Japonia de "încălcarea flagrantă a integrităţii chineze" în cadrul unei întâlniri desfăşurate între liderii diplomaţiei celor două state, marţi seară la New York.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici