Presa străină: Greva din România nu a atras atât de mulţi participanţi cum se anticipa

Presa internaţională notează că greva angajaţilor români din sectorul public nu a atras atât de multe persoane pe cât anticipau organizatorii, în pofida nemulţumirii generale privind măsurile de austeritate ale Guvernului.

22 afișări
Imaginea articolului Presa străină: Greva din România nu a atras atât de mulţi participanţi cum se anticipa

Presa străină: Greva din România nu a atras atât de mulţi participanţi cum se anticipa (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Euronews precizează că angajaţii din sectorul public revendică un succes în acţiunea de luni împotriva măsurilor de austeritate, însă zeci de mii de persoane, şi nu sute de mii, au ieşit în stradă în semn de protest, în timp ce organizatorii sperau la un milion.

"Se pare totuşi că mişcarea de protest a cuprins întreg sectorul de stat; de la gardienii din închisori, la asistente, profesori şi conductori de tren, toată lumea este supărată din cauza reducerii salariilor şi pensiilor", subliniază Euronews.

Cotidianul The Irish Times scrie la rândul său că zeci de mii de români au intrat luni în grevă, deşi organizatorii se aşteptau la o participare mai importantă, de 700.000 de persoane. Pensionarii au demonstrat de asemenea în ţară, notează publicaţia irlandeză.

Zeci de mii de funcţionari publici au intrat în grevă, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de a reduce cu un sfert salariile, în scopul diminuării deficitului bugetar, relatează şi Associated Press, care subliniază însă că au intrat efectiv în grevă mult mai puţini angajaţi decât cei 700.000 pe care îi estimaseră sindicatele.

Angajaţii de la metroul din Bucureşti au organizat o grevă de jumătate de zi marţi, pentru a cere Guvernului să anuleze planurile de a reduce cheltuielile, în vederea atingerii ţintei de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional, relatează agenţia Bloomberg.

Guvernul premierului Emil Boc intenţionează să reducă salariile în sectorul public cu 25 la sută şi indemnizaţia de şomaj cu 15 la sută începând din iunie, adaugă Bloomberg.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici