Preşedintele Afganistanului nu va semna acordul de securitate cu SUA înainte de alegerile prezidenţiale din aprilie - presă

Ambasadorul Statelor Unite în Afganistan a avertizat administraţia americană, printr-o notă confidenţială, că preşedintele afgan Hamid Karzai nu va semna probabil acordul de securitate dintre cele două ţări până la alegerile prezidenţiale din aprilie, a anunţat vineri Washington Post.

192 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Afganistanului nu va semna acordul de securitate cu SUA înainte de alegerile prezidenţiale din aprilie - presă

Hamid Karzai, preşedintele Afganistanului (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Administraţia americană încă mai are răbdare cu preşedintele afgan, care refuză să semneze acordul bilateral de securitate (BSA) ce trebuia, iniţial, semnat în această toamnă. După luni intense de negociere, Kabulul şi Washingtonul au ajuns la un acord, la sfârşitul lunii noiembrie, în privinţa termenilor acestui tratat care urmează să reglementeze prezenţa militarilor americani în Afganistan, după retragerea forţelor NATO (ISAF) la sfârşitul lui 2014.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a avertizat, în această săptămână, că acordul va trebui semnat "în săptămânile, nu în lunile următoare".

"Timpul presează", a anunţat el.

Însă ambasadorul american, James Cunningham, afirmă, într-o telegramă diplomatică, faptul că preşedintele afgan nu va semna probabil acest document înainte de alegerile prezidenţiale din aprilie.

Washingtonul a rămas foarte iritat de decizia surprinzătoare a preşedintelui afgan de a-l lăsa pe succesorul său să semneze BSA, deşi el se angaja să o facă imediat.

"Vom continua să-l presăm pe preşedintele Karzai să semneze rapid BSA", a reacţionat un responsabil din Departamentul de Stat întrebat pe marginea atenţionării lui James Cunningham.

Administraţia Obama a avertizat deja că, în cazul în care preşedintele afgan nu va semna rapid acest acord, singura opţiune va fi retragerea totală a trupelor americane.

"Dacă nu putem să semnăm rapid un acord bilateral de securitate, atunci vom fi constrânşi să luăm în calcul un post-2014 fără trupe americane sau NATO în Afganistan", a avertizat Jay Carney luni.

"Acesta nu este viitorul pe care ni-l dorim", a adăugat el.

Decizia de joi a Preşedinţiei afgane de a elibera în viitorul apropiat zeci de presupuşi combatanţi talibani, în pofida protestelor Statelor Unite, riscă să submineze şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici