Preşedintele Braziliei numeşte creşterea incendiilor din Amazon o "minciună", în ciuda datelor produse de propriul său guvern

  • Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a negat, marţi, existenţa unor incendii în pădurea amazoniană, numind informaţia o „minciună”, în ciuda datelor produse de propriul său guvern care arată că mii de incendii sunt prezente în toată regiunea.
  • Anul trecut, Bolsonaro a negat, în mod similar, existenţa unui vârf al incendiilor.
  • Acţiune ce a dus la criticile internaţionale pe care preşedintele populist de dreapta le-a primit de la preşedintele francez Emmanuel Macron şi alţi lideri mondiali.
314 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Braziliei numeşte creşterea incendiilor din Amazon o "minciună", în ciuda datelor produse de propriul său guvern

Incendiile din Amazon au atins în luna august din 2019 un maxim al ultimilor 9 ani, iar luna aceasta până în prezent lucrurile arată şi mai rău. Peste 10.000 de incendii au fost înregistrate în primele 10 zile ale lunii august, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă de acum un an, conform datelor agenţiei naţionale de cercetare spaţială a ţării, Inpe, relatează Reuters.

Însă, într-un discurs adresat marţi celorlalţi lideri sud-americani, Bolsonaro a invitat reprezentanţii străini să zboare peste Amazon spunând că în călătoria cu avionul nu vor vedea o singură flacără.

„Nu vor găsi niciun incendiu, nici un sfert de hectare defrişat”, a declarat Bolsonaro într-o întâlnire a membrilor Pactului Leticia, un acord între ţările din Amazon pentru a proteja pădurea tropicală.

„Această poveste conform căreia Amazonul este în flăcări este o minciună şi trebuie să o combatem cu numere adevărate”, a mai precizat el.

Bolsonaro a intervenit în Inpe după ce anul trecut agenţia a lansat date defavorabile regimului cu privire la defrişarea Amazonului. Bolsonaro la concediat pe şefului agenţiei, Ricardo Galvao, care a apărat numerele prezentate de agenţie ce arătau că distrugerile sunt în creştere.

Preşedintele populist de dreapata a mai spus în cadrul discursului că mass-media şi guvernele străine prezintă o naraţiune falsă despre Amazon.

Experţii spun că incendiile nu sunt un fenomen natural în pădure, ci sunt de obicei provocate de om pentru a transforma zonele împădurite în zone ce pot fi expluatate.

Dispariţia pădurii a crescut cu 34,5% până în iulie, comparativ cu aceeaşi perioadă de acum un an.

Presiunea externă se intensifică asupra Braziliei pentru a proteja cea mai mare pădure tropicală din lume, un ecosistem vital pentru oprirea schimbărilor climatice datorită cantităţii mari de dioxid de carbon pe care o absoarbe.

Investitorii globali au ameninţat că îşi vor retrage investiţiile din ambatoarele de carne, agricultură şi obligaţiunile guvernamentale dacă administraţia Bolsonaro nu ia măsuri pentru protejarea Amzonului.

Bolsonaro a trimis militarii să lupte împotriva incendiilor şi defrişărilor din mai, forţele armate lucrează cu agenţia de mediu Ibama pentru a combate incendiile din apropierea de Apui.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici