Preşedintele Comisiei de Informaţii a Senatului SUA: rachetele ATACMS ar putea să fie „în tranzit spre Ucraina până la sfârşitul săptămânii"

Preşedintele Comisiei de Informaţii a Senatului SUA, Mark Warner, a declarat pentru emisiunea „Face the Nation" de la CBS că echipamentele militare, inclusiv rachetele ATACMS cu rază lungă de acţiune, de 300 km, pentru sistemele HIMARS, ar putea să fie „în tranzit spre Ucraina până la sfârşitul săptămânii".

617 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Comisiei de Informaţii a Senatului SUA: rachetele ATACMS ar putea să fie „în tranzit spre Ucraina până la sfârşitul săptămânii"

„Cred că administraţia a fost pregătită în ultimele două luni să furnizeze ATACMS. Este scris în această legislaţie", a spus Warner. Ucraina a declarat în octombrie anul trecut că a folosit rachetele cu rază lungă de acţiune pentru prima dată, provocând daune grele pe două aerodromuri din zonele ocupate de ruşi.

Desfăşurarea armelor ar permite forţelor ucrainene să perturbe liniile de aprovizionare, bazele aeriene şi reţelele feroviare folosite de Rusia în teritoriile ocupate, spun înalţi oficiali.

Zelenski a refuzat să ofere un calendar atunci când a fost întrebat cât timp va lua Ucrainei pentru a „întoarce lupta în defavoarea Rusiei" şi dacă Kievul va avea nevoie de la fel de mult ajutor de data aceasta. El a spus că Kievul a pierdut iniţiativa în luptele din estul ţării, dar că, odată ce armele vor ajunge, va avea şansa de a stabiliza situaţia. „Oferind Statelor Unite o cronologie specifică a războiului, ei bine, depinde de cât de curând vom primi acest ajutor", a spus el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat duminică adoptarea unui ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina de către Camera Reprezentanţilor din SUA, dar a cerut Washingtonului să aprobe rapid proiectul de lege şi să continue transferul efectiv de arme, spunând că armele cu rază lungă de acţiune şi sistemele de apărare aeriană sunt priorităţi de vârf.

Într-un interviu acordat emisiunii „Meet the Press" de la NBC, Zelenski a declarat că adoptarea proiectului de lege va trimite un mesaj puternic Rusiei că Washingtonul este alături de Kiev şi că nu va fi „un al doilea Afganistan".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici