Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker consideră o greşeală încetarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că respinge solicitarea Austriei de încheiere a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Eurpeană, avertizând că acest lucru ar fi o eroare gravă, informează The Guardian online.

1144 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker consideră o greşeală încetarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker consideră o greşeală încetarea negocierilor de aderare a Turciei la UE (Imagine: AP/ Mediafax Foto)

Demersurile Turciei de a se alătura Uniunii Europene au fost recent afectate de sugestia preşedintelui Recep Tayyp Erdogan că ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea, după tentativa de lovitură de stat din data de 15 iulie.

După ce Austria a propus încheierea negocierilor de aderare, Juncker a făcut apel la calm.

“Dacă acum Turciei i se dă impresia că, indiferent de ce se întâmplă, UE nu este pregătită să o primească, atunci aş putea spune că aceasta este o greşeală gravă de politică externă", a declarat Juncker, pentru postul german de televiziune ARD.

“Nu cred că ar fi de ajutor dacă am încheia în mod unilateral negocierile cu Turcia", a spus acesta, adăugând că asemenea decizii pot fi luate numai prin unanimitate.

"Nu văd această înclinaţie în rândul tuturor statelor membre în acest moment" de a încheia tratativele, a afirmat acesta.

În acelaşi timp, Juncker a recunoscut că Turcia mai are de lucrat pentru a putea îndeplini condiţiile de aderare stabilite de Blocul comunitar.

"Turcia nu poate fi membru al Uniunii Europene în starea sa actuală, şi în special dacă decide, aşa cum unii au avertizat, restabilirea pedepsei cu moartea. Acest lucru ar conduce la încheierea imediată a negocierilor", a subliniat acesta.

Sugestia lui Erdogan că ar putea reinstitui pedeapsa capitală, precum şi alte îngrijorări în privinţa respectării drepturilor omului, în contextul adoptării unor măsuri de represiune în urma tentativei de lovitură de stat, au tensionat relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici