Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a invitat opoziţia la dialog

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a invitat opoziţia la dialog sâmbătă, asigurând în acelaşi timp că referendumul privind Constituţia se va desfăşura aşa cum este prevăzut, într-un discurs la televiziune după violenţele dintre susţinătorii şi opozanţii săi.

215 afișări
Imaginea articolului Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a invitat opoziţia la dialog

Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Chem toate partidele politice la un dialog sâmbătă 8 decembrie la palatul prezidenţial", a declarat preşedintele islamist, precizând că discuţiile vor fi pe tema elaborării unei legi electorale şi a unui curs de urmat după referendum.

Înr-un discurs pe un ton ofensiv, Morsi a asigurat totuşi că acest referendum privind proiectul de Constituţie care a divizat ţara se va desfăşura aşa cum este prevăzut, la 15 decembrie, şi că după scrutin poporul va trebui să "îşi urmeze dorinţa".

"Vom respecta libertatea de expresie paşnică, însă nu vom permite niciodată cuiva să participe la crime şi la acte de sabotaj", a declarat preşedintele, în timp ce ţara traversează criza politică cea mai gravă de la alegerile din iunie.

Denunţând o derivă dictatorială, opoziţia solicită retragerea decretului de la 22 noiembrie în care preşedintele a preluat prerogative sporite, precum şi abandonarea referendumului cu privire la proiectul de Constituţie acuzat că nu oferă garanţii pentru libertatea de expresie şi de religie.

Joi seară, Morsi s-a declarat pregătit să renunţe la articolul 6 al decretului care permite preşedintelui să "ia toate măsurile necesare pentru a proteja ţara şi obiectivele revoluţiei". Cu toate acestea, el nu a spus nimic despre articolul care pune la adăpost toate deciziile sale de acţiunile în justiţie.

Armata egipteană a trimis tancuri şi a stabilit un perimetru de securitate joi în jurul preşedinţiei, după ciocniri între susţinătorii şi opozanţii preşedintelui care s-au soldat, conform autorităţilor, cu şapte morţi şi sute de răniţi în noaptea de miercuri spre joi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici